Film
film/2.06.2022.

Počelo snimanje dokumentarca o Zlatiboru

film
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Gordana Tadić

 

Turistička organizacija Zlatibor je povodom jubileja – 130 godina organizovanog turizma koja će se obeležiti iduće godine, počela snimanje dokumentarnog filma o „zlatnoj planini“.

Snimanje je povereno producentskoj kući City grup iz Niša, a reditelj filma je Vlada Ristić, koji će gledaoce voditi kroz mnogobrojne priče iz ovog kraja. Jedan od naših danas najpoznatijih glumaca Nebojša Dugalić, biće narator filma koji će prikazati razvoj turizma na ovoj planini. Ideja je da se ovim ostvarenjem obuhvati period razvoja najpopularnijeg odredišta u Srbiji, od posete kralja Aleksandra Obrenovića na Preobraženje 1893. do danas.

– Ovim filmom i brojnim fotografijama pokušaćemo da prikažemo barem mali deo onoga što je Zlatibor bio u prošlosti pa do današnjih dana kada je postao jedno od najposećenijih i najatraktivnijih turističkih mesta u Srbiji i regionu. Prvobitni razlozi dolaska gostiju na ovu planinu bili su zdravstveni. Zlatibor još od davnina odlikuju blaga klima, veliki broj sunčanih dana i blago ustalasana visoravan na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 metara, što predstavlja idealne uslove za lečenje bolesti respiratornih organa. Nakon „kraljevske posete“ počeo je sa razvojem jedan vid mondenskog turizma, podstaknutog tom posetom okrunjene glave po kojem je čitavo mesto ponelo ime, zašto to ne bi mogao i niži stalež sa dovoljno vremena i novca. Počela je izgradnja vila i letnjikovaca, koje su većinom uništene tokom Drugog svetskog rata. Nakon toga počinju da se realizuju projekti za razvoj turizma na ovoj planini, kao što su formiranje jezera u samom centru, putna infrastruktura, ali i prvi hoteli i objekti za masovniji turizam, kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Kraljeva česma, Zlatibor / Foto: Promo

On ističe da Zlatibor danas predstavlja jednu od omiljenih destinacija brojnih posetilaca koji na planini mogu uživati u prirodnim lepotama, čistom vazduhu, mnogobrojnim atrakcijama, aktivnom odmoru, tematskim parkovima i gastronomskim specijalitetima.

Na Zlatiborui danas postoje brojni smeštajni kapaciteti, od luksuznih hotela sa 5 zvezdica, do smeštaja u privatnim apartmanima i seoskim domaćinstvima. Da bi zadržao svoju lidersku poziciju, Zlatibor iz godine u godinu radi na razvoju svoje turističke ponude i novih sadržaja kao što su rekonstrukcija jezera i Kraljevog trga, izgradnja jednosegmentne „Gold gondole“ najduže te vrste u svetu, mnogobrojnih temat- skih parkova, biciklističkih i pešačkih staza, i brojnih projekata koji su u planu.


Tekst je deo projekta “Kulturni mozaik Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

ZLATIBOR PREČIŠĆAVA OTPADNE VODE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.