Arhitektura
arhitektura/13.06.2021.

Obnovljen Kraljičin vrt u Versaju | VIDEO

arhitektura
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay

 

Posle dve godine restauracije, Kraljičin vrt u francuskom Versaju ponovo otvara svoja vrata u ponedeljak, 14. juna.

Marija Antoaneta je imala nepunih 20 godina, kada je u impozantnoj Versajskoj palati poželela svoj raj. Sada je vrt obnovljen identično, kao što je mlada kraljica želela, sa obiljem cveća i mitološkim statuama, koje su potvrđivale kraljevsku moć. Kraljičin vrt je zeleni raj, obnovljen u duhu tajne bašte. 

Kako je saopšteno iz Versajskog dvorca, u svom vrtu Marija Antoaneta je želela da sa tadašnjim pejzažistima stvori privatnu baštu sa pomalo tajnovitom atmosferom, a pre svega cvećem.

Ovaj ograđeni vrt, sa centralnom kvadratnom sobom, bio je rezervisan za kraljicu. U arhivima je bilo potrebno pronaći spisak biljaka tog doba, koji su došli iz Amerike, zahvaljujući botaničkim ekspedicijama 18. veka. I sada će u Kraljičinom vrtu cvetati stare vrste ruža, mnoštvo cveća među kojima dominira korzikanski bor visine preko 40 metara.

Lokalne vlasti su u martu ove godine odobrile Dvorcu u Versaju 15 miliona evra hitne pomoći u naredne tri godine nakon što je zbog pandemije korona virusa u 2020. imao gubitak od 70 miliona evra.

Foto: Wikimedia Commons

Pomoć od pet miliona evra godišnje biće upotrebljena za više projekata namenjenih održavanju i rekonstrukciji dvorca.

Jedan od simbola Francuske, Versaj je 2020. bio zatvoren 192 dana, pa je imao gubitak od 70 miliona evra pošto je broj posetilaca sa 8,2 miliona u 2019. opao na dva miliona u prošloj godini.

"Godina 2020. je bila strašna za dvorac", rekla je upravnica Katrin Pegar (Catherine Pegard) i dodala da ne treba obustaviti radove na obnovi.

Dvorcu u Versaju je obezbeđen i javni plan oporavka od 87 miliona evra u naredne dve godine.

Čuvena kraljevska palata smatra se vrhuncem francuske dekadencije i jednim od najvažnijih istorijskih spomenika zemlje. O njenoj grandioznosti govore podaci da ima preko 700 soba, više od 2.000 hektara vrtova i parkova, Petite Trianon – mini palatu izgrađenu za Mariju Antoanetu i brojne druge atrakcije, uključujući i malo selo.

Versajski dvorac je bila rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Smeštena je na 11 hektara kod grada Versaja jugozapadno od Pariza, i okružena sa 815 hektara parkova. Ovaj dvorac-spomenik je čuven u svetu po svojoj lepoti, kao i po značajnim događajima koji su se tu odigrali.

Kraljevi su sa svojim dvorjanima bili stanovnici dvorca od 1682. do 1789, sa izuzetkom nekoliko godina u periodu regentstva Filipa, vojvode Orlenskog (1715-1723). Versaj je postao simbol vrhunca francuske monarhije.

Dvorac Versaj je nastao kao lovački dvorac Luja XIII, koji su od 1661. značajno dogradile arhitekte Luja XIV: Luj le Vo, Fransoa Dorbej, Žil Arden-Mansar i Rober de Kot. Unutrašnju dekoraciju je dizajnirao Šarl Lebren, a parkove Andre le Notr. Tako je nastao po mnogima najlepši od svih dvoraca Evrope.

Unutar zidina Versaja živelo je oko 6.000 ljudi, a dvorac ukrašavaju mnogobrojne fontane i predivno zelenilo. U dvorcu se nalazi i znameniti stoni astronomski sat. Važna dvorana je Galerija ogledala u kojoj je 1919. godine potpisan Versajski ugovor i tako okončan Prvi svetski rat. Versaj prestaje biti kraljevska rezidencija 1789. godine nakon Francuske revolucije.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ → VIDEO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.