Arhitektura
arhitektura/3.02.2019.

Spomenik Stefanu Nemanji od 28 metara!

arhitektura
  • Gradnja.rs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Skoro polovina radova na spomeniku Stefanu Nemanji završena je i izlivena u bronzi, pišu Večernje novosti, a prvi delovi monumentalne skulpture u Beograd će stići u maju.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred bivše Železničke stanice u Beogradu, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine - Studenica i Hilandar. Spomenik će biti visok 28 metara.

"Dopada mi se projekat uređenja Savskog trga na kome će spomenik biti postavljen", izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

"Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim, pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito", rekao je Rukavišnjikov za Novosti tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

¶ UKRADENA LOKOMOTIVA IZ 1864! ¶

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika Beograda, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Oni su, kako pišu Novosti, upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.


Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2018. godini predstavljaju projekat “Identitet u amanet”.

Sve reportaže i tekstove sa tradicionalnih svadbi možete pročitati OVDE.

Sve video priloge možete pogledati OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.