Muzika
muzika/1.02.2023.

Pariski šik u Beogradskoj filharmoniji

muzika
  • Nurit Mozes
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Pixabay

 

Beogradska filharmonija izvodi atraktivan repertoar u znaku Pariza, zajedno sa dirigentom Bendžaminom Švorcom, u petak 3. februara na Kolarcu (20č). Na programu su dela Debisija, Ravela i Geršvina, a kao solista nastupa pijanista Sedrik Tibergen.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“ stiže do Pariza i predstavlja program koji verno dočarava Grad svetlosti. Publiku očekuju senzualne melodije, kolorit i muzičke ekstravagancije. „Obilazak“ započinje „Prelidom za popodne jednog fauna“ Debisija, a trijumfuje uz ekstatični „Valcer“ Ravela.

Sedrik Tibergen, francuski pijanista zavidne međunarodne karijere posebno hvaljen zbog svestranosti i širokog repertoara, predstavlja se prvi put uz Ravelov Klavirski koncert u Ge-duru. U kompoziciji se čuje upliv džeza koji je tridesetih godina prošlog veka godina bio izuzetno moderan širom Evrope, kao i bluza koji se naročito razvijao u Americi.

Sedrik Tibergen / Foto: Ben Ealovega

Džezersko podgrevanje atmosfere kulminaciju će imati u Geršvinovom orkestarskom hitu „Amerikanac u Parizu“. Filharmoničari će prikazati utiske koje doživljava jedan Amerikanac šetajući ulicama Pariza. A kako zvuči pariske taksi sirene, dočaraće perkusionisti svirajući na trubicama koje su ovom prilikom specijalno pojačanje instrumentarijumu.

Geršvinova kompozicija nastala je kao porudžbina Njujorške filharmonije i premijerno je izvedena pre 95 godina, a kompozitor je specijalno za ovu priliku doneo četiri sirene pariskog taksija, u želji da američkoj publici što vernije prikaže atmosferu grada.

Bendžamin Švorc / Foto: Nurit Mozes

Filharmonijska publika će ovom prilikom upoznati Bendžamina Švorca, šefa-dirigenta Državnog rajnskog simfonijskog orkestra, za koga kritičari imaju samo reči hvale zbog intenziteta muziciranja i jasne vizije u interpretacijama. Koncert posvećen Parizu je rasprodat, a Filharmonija uvodi 50 ulaznica za stajanje koje će biti u prodaji u petak uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.


PROČITAJTE I:

PREMIJERA: PARLA PIU PIANO TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.