Arhitektura
arhitektura/17.03.2019.

Protivljenje izgradnji žičare u Jerusalimu

arhitektura
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / N1 / Beta / Foto: Pixabay


Grupa vodećih međunarodnih arhitekata apelovala je na Vladu Izraela da odustane od kontroverznog plana o izgradnji žičare u jerusalimskom Starom gradu.

U pismu upućenom premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, oko 30 arhitekata pridružilo se brojnim protivnicima tog projekta. Među potpisnicima pisma su Španac Santjago Kalatrava koji je projektovao jedan most u Jerusalimu, čuveni američki arhitekta Tom Mejn (Mayne) i Moše Safdi (Safdie), rodom iz Izraela.

Oni su žičaru označili kao pretnju "drevnom pejzažu i dragocenom nasleđu", optuživši moćne interesne grupe da prioritet daju turizmu i politici nad verskim i kulturnim vrednostima.Ministarstvo turizma Izraela jesenas je odobrilo plan kako bi se posetioci Starog grada prevozili iznad zakrčenih ulica.

Brojni palestinski stanovnici i urbanisti negoduju zbog tog projekta.

Mala jevrejska sekta postala je najveća prepreka kontroverznom planu da se novi deo Jerusalima poveže žičarom s istorijskim Starim gradom.

Protiv izgradnje žičare protestovali su i stanovnici, ekolozi, urbanisti i arheolozi.

Međutim, zabrinutost jevrejske zajednice Karaita da će žičara oskrnaviti njihovo drevno groblje mogla bi se ispostaviti kao najveći problem za ostvarenje plana o izgradnji.

Izraelsko Ministarstvo turizma je zajedno sa gradskim zvaničnicima predložilo žičaru kao rešenje da se turisti prevezu preko prometnih ulica i strmih brda u Stari grad.

Ruta žičare je brižljivo odabrana kako bi se istorijska blaga ostavila netaknutim, ali oni koji su je planirali nisu bili svesni groblja Karaita.

U Jerusalimu gradu starom više od 3.000 godina sporan je gotovo svaki razvojni projekat. Neke grobnice na groblju Karaita iskopane su pre 2.000 godina.

Karaiti hebrejsku Bibliju interpretiraju bukvalnije i odbacuju Talmud, koji većina jevrejskih vernika smatra glavnim izvorom verskog prava.

Oni su se pojavili početkom 9. veka i njihovi običaji se razlikuju običaja glavnih jevrejskih struja, judaizam se prenosi preko oca, a ne majke, između ostalog. Sedište im je u gradu Ramle kraj Tel Aviva, gde im je glavna sinagoga.

Oko 500 porodica živi u Jerusalimu gde je sinagoga Karaita iz Srednjeg veka. Karaiti služe izraelsku vojsku i smatraju se Jevrejima u svakom pogledu ali se sukobljavaju s rabinatom kada se venčavaju i razvode.

Njima je između ostalog predloženo da se groblje pokrije, a po karaitskom verskom pravu to nije dozvoljeno.

Izgradnja žičare staje 55 miliona dolara i kako se predviđa olakšaće turistima da stignu do ključnih verskih i areheoloških mesta.

Rok za podnošenje žalbi protiv izgradnje je do 3. aprila.

Podsetimo, u Beogradu bi u maju trebalo da počne izgradnja žičare koja će povezivati novobeogradski park Ušće i Kalemegdan, što je takođe naišlo na proteste dela javnosti u Srbiji.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box