Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.10.2023.

Confluences – Francuska u Srbiji

vizuelne-umetnosti
  • Danilo Mijatović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Danilo Mijatović

 

Francuski institut i ambasada Republike Francuske u Srbiji organizuju manifestaciju Confluences – Francuska u Srbiji koja će trajati do 15. decembra 2023. godine. 

Povodom počasnog gostovanja Francuske na 66. Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, Francuski institut i Francuska ambasada pozvali su svoje dugogodišnje partnere da tokom čitave jeseni u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore. 

Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanja francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS-u, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije... Beogradska publika će tokom čitave jeseni, od oktobra do decembra, imati prilike da uživa u francuskim kulturnim sadržajima, sa bogatim programom u okviru Sajma knjiga kao krunskim događajem. 

Jedan od programa za koje vlada veliko interesovanje publike jesu i stručna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja sa osvrtom na francuske slikare. 

Sva stručna vođenja počinju u 18 časova i besplatna su za posetioce (i za njih nije neophodna prethodna prijava). 

U četvrtak, 12. oktobra publika će imati priliku da obiđe deo postavke posvećene starim francuskim majstorima između Rima i Pariza (Jelena Dergenc). Vođenje „Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića" koje će voditi Dragana Ljubenović biće održano 19. oktobra. „Šarl Bodler među slikarima" vodiće dr Dragana Kovačić u četvrtak, 2. novembra.  U četvrtak, 16. novembra publika će uživati u delima umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović), dok će 23. novembra u nacionalnom muzeju Jelena Dergenc voditi kroz program nazvan „Renoar, slikar bezbrižnog trenutka". 

NARODNI MUZEJ STRUČNA VOĐENJA KROZ STALNU KOLEKCIJU NARODNOG MUZEJA SA OSVRTOM NA FRANCUSKE SLIKARE

12/10 Stari francuski majstori između Rima i Pariza (Jelena Dergenc)

19/10 Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović)

2/11 Šarl Bodler među slikarima (dr Dragana Kovačić)

16/11 Dela umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović)

23/11 Renoar, slikar bezbrižnog trenutka (Jelena Dergenc) 

Sva vođenja počinju u 18.00, ulaz je besplatan, bez prethodne najave.


PROČITAJTE I:

LJUBICA KUBURA: NOVI ROMAN "EPITAF ZA GLUMCA"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.