Arhitektura
arhitektura/24.11.2022.

Saveti za adaptaciju i renoviranje stana

arhitektura
  • Pixabay/timmz
Autor fotografije:

Piše: Jovana Grubanović / Foto: pexels.com

 

Adaptacija i renoviranje stana predstavljaju veliki trošak i nisu proces koji se radi često. Zato pre upuštanja u ovaj veliki projekat treba dobro promisliti - o željama, mogućnostima, novčanim sredstvima, vremenu koje imate na raspolaganju, i mnogim drugim stavkama.

Kako biste ostvariili svoje želje, povoljni krediti za kupovinu i adaptaciju stanova  pomoći će vam ih pretvorite u dela, a mi vam u nastavku teksta otkrivamo o čemu, osim o novčanim sredstvima, treba da mislite prilikom renoviranja. 

Odredite prioritete i na vreme kontaktirajte majstore

Nakon što ste sakupili novčana sredstva ili podigli najpovoljniji kredit za adaptaciju, vreme je da se upustite u planiranje.

Jedna od najvažnijih stavki za dobro uređen stan i uspešan proces renoviranja jeste kreiranje plana i odabir majstora. Danas je najbolje majstore - molere, električare, vodoistalatere, stolare i druge zanatlije, najbolje tražiti po preporuci.

Ako vam nije tako jednostavno da dođete do preporuke, onda je internet mesto gde možete potražiti profesionalce. Dobro istražite cene usluga, ali i preporuke zadovoljnih i nezadovoljnih klijenata i kontaktirajte majstore. Zakažite terminetako da se radovi nadovezuju jedan na drugi, kako bi vam stan što pre bio završen.

Foto: Pixabay/Mikes-Photography

Prioritete prilikom renoviranja određujete u skladu sa čitavim stanjem prostora. U određenim stanovima dovoljno je ugraditi nove PVC prozore, spustiti plafon i promeniti sobna vrata, dok radovi mogu biti i mnogo komplikovaniji.

Veliki broj ljudi koji se odluči za kupovinu starijih stanova, u potpunosti transformiše njihov izgled. Pod transformacijom mislimo na promenu stolarije, podova, sobnih vrata, rušenje zidova, elektroinstalacija, vodoinstalacija i na kraju zidova i nameštaja. Uz dobar plan, efikasne majstore i kvalitetne materijale, za nekoliko meseci možete imati potpuno novi stan! 

Koji vas radovi očekuju i koje profesionalce treba da angažujete?

Već smo pomenuli da se za potpune adaptacije stanova izvodi niz radova, a sada ćemo se detaljnije dotaći njih, kao i profesionalaca koje treba da angažujete. Ukoliko planirate potpuno da adaptirate i renovirate stan, te ga prilagodite svojim potrebama i željama, mogu vas očekivati neki od ovih radova:

- Elektroinstalacije; Ovde se misli na zamenu postojećih žica, utičnica, prekidača, osigurača, ali i na montažu novih. Takođe, električari se bave i montažom rasvete, pa će vam i u ovom segmentu biti potrebni.

- Vodinstalacije; Za stare stanove ili kuće, ovo je jedan od neizostavnih koraka, a podrazumeva zamenu cevi, ali i montažu krupnih i sitnih elemenata u kupatilu.

- Zamena prozora; Ako se selite u stan ili kuću sa starim prozorima, montaža PVC prozora jedna je od najisplativijih investicija.

- Montaža podova ili sređivanje starih podova; Za parket koji je izgubio sjaj, najbolji izbor je hoblovanje. Ukoliko su podovi u prostoru izuzetno oštećeni, znatno je isplativije ugraditi nove. Parket i laminat su najčešći izbor.

- Zamena pločica; Biće vam potreban keramičar koji će ukloniti stare i profesionalno montirati nove pločice u kupatilu i kuhinji.

- Izrada nameštaja; Možete se odlučiti za kupovinu već gotovih komada nameštaja ili angažovati stolara, što je posebno preporučeno za male stanove, u kojima je neophodan nameštaj po meri.  

Ovo su samo neki od poslova koje vas očekuju, a u pojedinim situacijama može se desiti da se pojave dodatni radovi, koje na samom početku niste očekivali.

Kako biste minimizirali stres u ovakvim situacijama, preporučujemo da od starta imate izdvojenu sumu za nepredviđene troškove i do useljenja ostavite više vremena od planiranog. 

Odaberite kvalitet za svoj životni prostor

Novčana ulaganja prilikom adaptacije i renoviranja stana su velika, te se mnogi trude da uštede na različitim aspektima.

Ipak, kada govorimo o kvalitetu materijala koji birate, predlažemo vam da na njemu ne štedite.  Kvalitetan materijal rezultovaće dugotrajnošću i učiniti da vam život u novom prostoru bude komforan i praktičan.

Sa druge strane, segment na kome možete uštedeti novac jesu sitnice, na koje obično svako od nas da velike sume novca, jer nas jednostavno privuku svojom estetikom. Estetika jeste važna, ali postoji način da istaknete svoj stil, a da ne potrošite ogromne sume novca.

Foto: Pixabay/Victoria_Watercolor

Mnogi od nas često kupuju brendirane proizvode po visokim cenama, dok iste takve artikle mogu naći povoljnije, samo što iza njih ne stoji potpis određenog brenda. Kako biste pronašli kvalitetne i lepe sitnice poput malih komada nameštaja, lampi, lustera, ručkica za nameštaj, elemenata za kupatilo i slično, potrebno je da se posvetite istraživanju.

Dajte sebi vremena, te ćete zasigurno pronaći ono što tražite! 

Prilagodite enterijer svom stilu i učinite ga jedinstvenim

Renoviranje stana daje nam priliku da budemo svoji!

Kako smo rekli, ovaj proces ne obavlja se često i za njegovo izvođenje trebaće vam dosta novca. Baš zato, kada već izdvajate velika finansijska sredstva u svoj životni prostor, nemojte štedeti na elementima koji ispunjavaju vaše zahteve.

Istražujte materijale, boje, dezene, teksture i unesite deo sebe u prostor!

Kako bi enterijer bio pun pogodak, osim kvalitetnih materijala o kojima smo već govorili, obratite pažnju na boje i stil koji želite da postignete, te dobro osmislite sve. Ukoliko ne planirate da angažujete profesionalce poput arhitekata i dizajnera enterijera, biće vam potrebno dosta vremena i truda uloženih u izgled i planiranje prostora.

Započnite sa crtanjem, upoznajte se sa različitim materijalima na bazi drveta, ali i najboljim kombinacijmama boja, raznovrsnim stilovima i odaberite onaj koji  naglašava vaše ja!

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije, te da ste se upoznali sa osnovama renoviranja i adaptacije stana.


PROČITAJTE I:

ARHITEKTONSKI BISERI EVROPSKIH GRADOVA

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ → VIDEO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.