Film
film/21.06.2021.

“Ko to tamo peva” osvaja Francusku |FOTO|

film
  • Centar film
  • Centar film
  • Centar film
  • Centar film
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Centar film

 

Kultni klasik ,,Ko to tamo peva’’ (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, a u produkciji Centar Film-a, nakon selekcije u zvaničnom programu ,,Kan klasik’’ Kanskog filmskog festivala prošle, osvaja bioskope širom Francuske 2021. godine.

Digitalno restaurisana verzija remek dela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa nakon lockdown-a, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Kultno ostvarenje obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa preko 3.000 gledalaca za samo tri nedelje prikazivanja i nastavlja put osvajanja evropskog auditorijuma sa bukiranih preko 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

,,Ko to tamo peva’’ je 2020. godine, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, selektovan u programu ,,Kan klasik’’ koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Pored filma ,,Ko to tamo peva’’, u prošlogodišnjem izdanju bili su selektovani i filmovi ,,Raspoloženi za ljubav’’ (In the Mood for Love) reditelja Vong Kar-Vai-a, ,,Ulica’’ (La Strada) Federika Felini-ja, ,,Accattone’’ reditelja Pjer Paolo Pazolini-ja, ,,Pripremite maramice’’ (Prépares vos mouchoirs) reditelja Bertrana Blije-a i drugi.

Komična, pitoreskna saga ,,Ko to tamo peva’’ počinje u pustari i zabiti, iz koje 1941. godine, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme ,,Krstić i sin’’, za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, ’’rastureni’’ autobus sa svojim neobičnim i ’’zavrnutim’’ putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

,,Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije’’, izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar Film-a.

Film ,,Ko to tamo peva’’ digitalno je restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA KULTURNO DOBRO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.