Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/18.03.2020.

Virtuelna šetnja kroz Ermitaž | VIDEO

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / B92 / Tanjug/ Foto: Pixabay

Kompanija Epl (Apple) je objavila video-snimak iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu koji traje skoro pet i po sati.

Svim ljubiteljima umetnosti koji nisu u mogućnosti da putuju omogućeno je ovako da uživaju u virtuelnoj šetnji.Tokom ove svojevrsne ture Ermitažom mogu da se vide luksuzne prostorije nekadašnje carske palate, kao i hodnici sa umetničkim delima na svakom koraku.

Tu su i čak 43 galerije sa delima starih majstora kao što su Rembrant, Karavađo, Rafael i Rubens, nekoliko plesnih tačaka u velikim salama ovog zdanja i, na kraju, koncert ansambla ruskog kompozitora Kirila Rihtera.

U pitanju je dugometražna reklama, a video-snimak je snimljen ajfonom u jednom dugom kadru, a za njegovu režiju je bio zadužen Aksinja Gog.
Sankt Peterburg, ruska prestonica kulture je magapolis u kojem se nalazi 2.000 biblioteka, više od 100 pozorišta, 45 izložbenih galerija, 62 bioskopa i 221 muzej. Grad je upisan na UNESKOV popis svetske kulturne baštine kao područje sa 36 istorijskih arhitektonskih kompleksa i oko 4.000 pojedinačnih spomenika arhitekture, istorije i kulture, a među njima se nalazi i Državni muzej Ermitaž: jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu.

Muzej je osnovan 1764. godine, kada je Katarina Velika kupila zbirku od 255 slika iz Berlina. Danas, Ermitaž prikazuje raznoliku paletu umetnosti i artefakata (više od tri  miliona primeraka) iz svih krajeva sveta i iz cele istorije – od drevnog Egipta, pa sve do početka 20. veka u Evropi.

Najveći deo zbirke muzeja smešten je u Zimskom dvorcu, bivšoj zvaničnoj rezidenciji ruskih careva. Međutim, postoji niz drugih izložbenih lokacija, uključujući i nedavno otvoreno skladište na severu Sankt Peterburga, kao i filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Sa više od tri miliona primeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i djela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa (i mnogih drugih), procenjuje se da bi jednom posetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe ceo muzej, ako bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jedan minut.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.