Arhitektura
arhitektura/15.05.2018.

Grad u arhitekturi, arhitektura u gradu

arhitektura
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Izložba GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 - Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin autora Vesne Karavide i Jelke Dorđević, biće otvorena u uvečeras u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, u okviru programa trinaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Takođe, u nedelju, 27. maja, u okviru programa BINA izlet u Zrenjanin biće organizovana šetnja gradom pod nazivom „Komunikacija arhitekturom“.

Izložba je inspirisana temom Bijenala arhitekture u Veneciji 2014 – Fundamenti, koja se sastojala iz tri dela. U prvom, pod naslovom “Apsorbovanje modernosti”, 66 zemalja podelilo je jednu temu: istoriju svoje modernosti od 1914. do 2014.  

Arhitekta Rem Kolhas (Remment Lucas Koolhaas), kustos Bijenala, kaže: „Možda je imalo smisla 1914. pričati o „kineskoj“ arhitekturi, „švajcarskoj“ arhitekturi, „indijskoj“ arhitekturi... Nakon sto godina, pod uticajem ratova, revolucija, različitih političkih režima, različitih stanja razvoja, arhitektonskih pokreta, individualnih talenata, prijateljstava i tehnoloških napredaka, arhitekture koje su nekad specifične i lokalne postale su naizgled razmenljive i globalne. Da li je nacionalni identitet žrtvovan zbog modernosti?“ 

Iz ove teme nastala je ideja da na svom, potpuno lokalnom perifernom i malom prostoru, identifikuje modernost, a noseći se idejom Bijenala - Upijanje savremenosti 1914-2014. 

Od arhitekture arhitekata Đorđa Tabakovića i Dragiše Brašovana do arhitektonskog izraza „AGM“ grupe na čelu sa arhitektom Marjanom Đulincem, stvara se utisak da, bez obzira na malu sredinu, ili periferni položaj u odnosu na velike centre, arhitektura grada Zrenjanina nije ostala imuna, ali ni neopredeljena za moderno. Takođe, utisak je da je prepoznavanje vrednosti modernog bilo veoma značajno radi stvaranja sopstvenog identiteta, koliko god modernost imala internacionalni karakter. 

Pozivajući se na godine 18/17 (1918-2017), kroz asocijacije na Bijenale (14/14), predočena je i civilizacijska dilema o uticaju modernosti na razvoj društva i arhitekture, što je bila prilika da se ideja proveri kroz izložbu u okviru ovog projekta. 

Izložba će biti otvorena do 24. maja.

PROČITAJTE JOŠ: URBAN JOGA - KADA SE UDRUŽE JOGA I PROSTOR

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.