Arhitektura
arhitektura/22.05.2021.

Otvoren Paviljon Srbije u Veneciji

arhitektura
  • MKI
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji svečano je otvoren 21. maja sa postavkom projekta o Boru, "Osmi kilometar", autorskog tima "Moderni u Beogradu".

Paviljon je otvorila ministarka kulture Maja Gojković, koja je istakla da ta postavka, uverljivo svedoči o tome da je Srbija još jednom pokazala da stvaralaštvom i imaginacijom može da pruži vredan doprinos u suočavanju sa globalnim pitanjima našeg vremena.

"U tom pogledu, pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni, 'Osmi kilometar' istovremeno potvrđuje vizionarsku ulogu umetnosti. Ta uloga joj daje moć da u teškoćama i izazovima svog vremena pronađe izvor inspiracije i da, čak i u onom što deluje potrošeno, razvije klicu novog", navela je Gojković.

Ministarka je ocenila da izložba tima, koji čini osam mladih i talentovanih arhitekata, na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala "Кako ćemo živeti zajedno?".  

"Odgovor na to pitanje, kroz umetnički koncept izložbe, predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja", primetila je Gojković.

Podsetila je i da Srbija na Bijenalu arhitekture samostalno nastupa od 2006. godine i da je ovo za Srbiju jedan od najvažnijih kulturnih dogadjaja na međunarodnom planu.

"Zahvaljujući viziji kneza Pavla Кarađorđevića, danas imamo priliku da se u ime Republike Srbije okupimo u ovom divnom prostoru", rekla je ministarka.

Кomesar izložbe Slobodan Jović rekao je da je tema Bijenala "Кako ćemo živeti zajedno?", Hašima Sarkisa, kustosa 17. Međunarodnog bijenala arhitekture, od 2019. godine, kada je postavljena, do danas dobila nova značenja i nova čitanja, a da je ukazala na urgentnu potrebu za novim promišljanjima o gradskoj sredini.

"Grad možemo posmatrati kao društveni dogovor, a ubrzanje u promišljanju novog društvenog dogovora mora biti jednako ubrzanju tehnološkog razvoja, sve negativnijeg uticaja čoveka na životnu sredinu i konstantnih društvenih promena", rekao je Jović i dodao da grad definišu i kultura i identitet ljudi koji u njemu žive.

Ispred osam mladih autora izložbe "Moderni u Beogradu" obratila se Dalia Dukanac koja je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primeru Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.

Precizirala je da je odatle potekla tema projekta "Osmi kilometar", koji predstavlja budućnost grada Bora na metaforičkom nivou.

Autorski tim "Moderni u Beogradu" čine arhitekte: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Djordjević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.


PROČITAJTE I:

PARIZ: IZLOŽBE PIKASA I RODENA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.