Arhitektura
arhitektura/15.12.2019.

Gde se seli Savski most?

arhitektura
  • Grad Beograd
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / RTSGrađani su do 15. decembra o budućnosti Savskog mosta mogli da se izjašnjavaju na sajtu Grada Beograda. Gradski arhitekta Marko Stojčić je za RTS objasnio šta nude dve opcije sa najviše glasova.

U ponedeljak, 16. decembra ujutru će biti poznati rezultati glasanja o tome šta će se desiti sa Savskim mostom.

Razlika između dve najpopularnije varijante je oko 600 glasova, što nije nedostižno, smatra gradski arhitekta Marko Stojčić.

"Jedna varijanta je da bi se most takav kakav je izmestio na poziciju nastavka Omladinskih brigada u bloku 70A do Ade Ciganlije. To bi podrazumevalo da se podigne na veću visinu i da se izgrade dve pasarele, da bi mogli biciklisti i pešaci da prelaze", izjavio je Stojčić za RTS.

Dodao je da je ta intervencija dosta skupa, jer podrazumeva da se most potpuno rastavi, rekonstruiše i ponovo sastavi.Prema rečima Stojčića, druga varijanta nudi dve opcije za isti novac – da se na poziciji od bloka 70A do Ade Ciganlije izgradi novi biciklistički i pešački most, a da se Savski most postavi u slobodan prostor u parku Ušće. Prostor ispod mosta bio bi pretvoren i prilagođen za kulturne i turističke sadržaje.

Gradski arhitekta je istakao da će izgradnja početi pre nego što krene uklanjanje starog mosta.

"Predviđeni rok za uklanjanje mosta je kraj sledeće godine. Početak radova očekujemo da će se desiti u letnjim mesecima", izjavio je Stojčić.

Što se tiče gužvi u tom periodu, rekao je da ne očekuje da će radovi dramatično uticati na saobraćaj, jer taj most ne koristi preveliki broj automobila, već najpre tramvaji.

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) su ocenili su da bi „uklanjanje Savskog mosta bilo skupo i katastrofalno po saobraćaj u Beogradu".

Oni su najavili da neće dozvoliti uklanjanje Savskog mosta, jer su i oni anketirali građane, koji su se većinski izjasnili protiv uklanjanja mosta.

Do 9. decembra građani au glasali na sajtu SzS. Od 144.927 ljudi koji su se izjasnili njih 131.011 je jasno reklo: Stari savski most ostaje!

U znak protesta pristalice SzS su tokom jeseni na Savskom mostu lepili nalepnice na kojima je pisalo „Vučićev Vesić" i „Ili si Vesić ili si Zarić", kao podsećanje na Miladina Zarića koji je sprečio da Nemci miniraju i sruše ovaj most.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.