Arhitektura
arhitektura/18.04.2019.

Bezvremeni luksuzni dizajn enterijera

arhitektura
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
Autor fotografije:
Piše: Nataša Šutuljić

Svetlana Mojić Džakula iz Novog Sada pre šest godina osnovala je Studio za arhitekturu i dizajn „Salt and Water”, koji se bavi se projektovanjem enterijera vila i aviona, a brine i o celokupnom izgledu jahti. Dobitnica niza nagrada i priznanja sa svojim timom trudi se da izađe iz ustaljenih šablona i pomeri sopstvene granice, a izleti u nepoznato donosili su joj izvanredne rezultate.

- Svet jahti upoznala sam pre više od jedne decenije kada sam bila u reprezentaciji jedrenja. Uređivanje jahti bila je samo nastavak priče ili nadogradnja nakon bavljenja tim sportom. Avioni su slični jahtama i to je bio logičan put novih profesionalnih izazova. Prvi angažman bio je na fakultetu arhitekture. Odabrala sam pravu temu za svoj rad, a najteže je bilo da i svoje profesore uverim u to. Želela sam sve da uradim na zadovoljavajućem nivou i uspela sam da obezbedim praksu u studiju za projektovanje jahti u Poljskoj. Iskustvo koje sam tamo dobila omogućilo mi je da projektujem posle samo tri meseca i to je bio prvi angažman koji je prerastao u pravi posao - priča Svetlana o svojim počecima.

 

I od tad ona se konstantno usavršava.  

- Posao je veoma zahtevan i potpuna posvećenost je primarna. Ne zadovoljavam se polovičnim i standardnim rešenjima, već od sebe i svog tima uvek očekujem da izvučemo maksimum iz svakog projekta. Ideja klijenta veoma je poštovana, pratim njegov senzibilitet i potrebe, kako bih na osnovu toga bazirala projekat. Istovremeno ne odustajem od ličnog pečata i volim da utkam i svoj stil. Posao nikad nije isti i tokom svakog angažmana uvek naučim nešto novo. Volim da se igram i da spojim naizgled nespojivo. Stil enterijera jahti prepoznatljiv je i u vilama, a uticaj stambene arhitekture doneo mi je nagradu i za najbolji enterijer privatnog aviona u Londonu 2014. godine, jer je zadatak rešen na neuobičajen način - objašnjava diplomirani arhitekta.

Ona najpre brine o udobnosti, a potom i o lepoti prostora.

- Želju klijenta odmah prenosimo na papir, a posle toga obimno istražujemo temu i razvijamo idejni koncept kroz seriju skica. Prostor mora da bude funkcionalan, a estetika je na drugom mestu. Predviđamo kretanje ljudi u prostoru, ispitujemo ergonomiju prostora i istražujemo još niz drugih detalja. Kada rešimo projekat u dve dimenzije, uvodimo i treću, odnosno pripremamo 3D model. Tako klijent dobija pravu sliku budućeg objekta, kako bi mogao da doživi prostor pre realizacije, bez naknadnih iznenađenja. Ponosna sam što smo započeli projekat ključ u ruke, tako da kupac nema drugih obaveza osim da uživa u svom prostoru - ističe Svetlana.

 

Dodatnu energiju ona dobija od svojih saradnika. Kako kaže, “sa dobrim timom, sve je neuporedivo lakše”.

- Radim posao koji me ispunjava. Mogu da biram klijente i saradnike koji cene moje ideje i trud, a pružaju mi i dovoljno slobode u kreativnom radu. Kompanije i pojedinci iz Severne Amerike, Evrope i Azije naši su najveći klijenti. Svaki projekat ima svoju priču i uglavnom je potpuno jedinstven. Pratimo i trendove, a trenutno je aktuealan bezvremeni luksuzni dizajn enterijera koji izgleda dobro i posle deset godina. Njih je ujedno i najteže osmisliti - tvrdi dobitnica niza nagrada i priznanja.

Ona je za inovativnost u preduzetništvu 2013. dobila specijalnu nagradu “Žena zmaj”, a sledeće godine za najbolji start-up na Balkanu i Internacionalnu nagradu “Yachts & Aviation Award 2014” za najbolji enterijer privatnog aviona.

PROČITAJTE I: STIV AVERIL, GRAFIČKI DIZAJNER - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

Narednih godina dobila je “Millenium Yacht Design Award 2015” za Plutajući hotel na Zvornčkom jezeru, treće mesto na Međunarodnom arhitektonskom konkursu za rekonstrukciju Apartmanskog naselja u Risnu na ostrvu Mamula, kao i niz drugih nagrada i priznanja.

Svojim radom ona potvrđuje da iskorak u nepoznato može da dovede do neočekivanog uspeha. Takvo iskustvo ona je imala kada joj se ukazala prilika da osmisli naočare protiv džet- lega.

- Ideja naočara protiv džet lega nastala je u okviru srpsko - bugarskog start-apa. Učesnici su bili upoznati sa mojim prethodnim projektima i imali smo želju da dizajniramo proizvod koji će nam omogućiti da budemo još konkurentniji na tržištu. Prihvatila sam sjajnu ideju, jer volim izazove. U potpuno novoj oblasti često ostvarimo neočekivane rezultate, potpuno drugačije nego što bi imali dizajneri iz te oblasti. Iskorak iz zone komfora u nepoznato često donosi uspeh - ocenjuje istaknuti arhitekta. 

I ona u svom poslu ima uspone i padove, ali svima od srca poručuje da “budu istrajni, da veruju u sebe i da iz svake greške nauče lekciju”.

PROČITAJTE JOŠ: URBAN JOGA: KADA SE UDRUŽE JOGA I PROSTOR

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box