Arhitektura
arhitektura/18.04.2019.

Bezvremeni luksuzni dizajn enterijera

arhitektura
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
 • Salt and Water
Autor fotografije:
Piše: Nataša Šutuljić

Svetlana Mojić Džakula iz Novog Sada pre šest godina osnovala je Studio za arhitekturu i dizajn „Salt and Water”, koji se bavi se projektovanjem enterijera vila i aviona, a brine i o celokupnom izgledu jahti. Dobitnica niza nagrada i priznanja sa svojim timom trudi se da izađe iz ustaljenih šablona i pomeri sopstvene granice, a izleti u nepoznato donosili su joj izvanredne rezultate.

- Svet jahti upoznala sam pre više od jedne decenije kada sam bila u reprezentaciji jedrenja. Uređivanje jahti bila je samo nastavak priče ili nadogradnja nakon bavljenja tim sportom. Avioni su slični jahtama i to je bio logičan put novih profesionalnih izazova. Prvi angažman bio je na fakultetu arhitekture. Odabrala sam pravu temu za svoj rad, a najteže je bilo da i svoje profesore uverim u to. Želela sam sve da uradim na zadovoljavajućem nivou i uspela sam da obezbedim praksu u studiju za projektovanje jahti u Poljskoj. Iskustvo koje sam tamo dobila omogućilo mi je da projektujem posle samo tri meseca i to je bio prvi angažman koji je prerastao u pravi posao - priča Svetlana o svojim počecima.

 

I od tad ona se konstantno usavršava.  

- Posao je veoma zahtevan i potpuna posvećenost je primarna. Ne zadovoljavam se polovičnim i standardnim rešenjima, već od sebe i svog tima uvek očekujem da izvučemo maksimum iz svakog projekta. Ideja klijenta veoma je poštovana, pratim njegov senzibilitet i potrebe, kako bih na osnovu toga bazirala projekat. Istovremeno ne odustajem od ličnog pečata i volim da utkam i svoj stil. Posao nikad nije isti i tokom svakog angažmana uvek naučim nešto novo. Volim da se igram i da spojim naizgled nespojivo. Stil enterijera jahti prepoznatljiv je i u vilama, a uticaj stambene arhitekture doneo mi je nagradu i za najbolji enterijer privatnog aviona u Londonu 2014. godine, jer je zadatak rešen na neuobičajen način - objašnjava diplomirani arhitekta.

Ona najpre brine o udobnosti, a potom i o lepoti prostora.

- Želju klijenta odmah prenosimo na papir, a posle toga obimno istražujemo temu i razvijamo idejni koncept kroz seriju skica. Prostor mora da bude funkcionalan, a estetika je na drugom mestu. Predviđamo kretanje ljudi u prostoru, ispitujemo ergonomiju prostora i istražujemo još niz drugih detalja. Kada rešimo projekat u dve dimenzije, uvodimo i treću, odnosno pripremamo 3D model. Tako klijent dobija pravu sliku budućeg objekta, kako bi mogao da doživi prostor pre realizacije, bez naknadnih iznenađenja. Ponosna sam što smo započeli projekat ključ u ruke, tako da kupac nema drugih obaveza osim da uživa u svom prostoru - ističe Svetlana.

 

Dodatnu energiju ona dobija od svojih saradnika. Kako kaže, “sa dobrim timom, sve je neuporedivo lakše”.

- Radim posao koji me ispunjava. Mogu da biram klijente i saradnike koji cene moje ideje i trud, a pružaju mi i dovoljno slobode u kreativnom radu. Kompanije i pojedinci iz Severne Amerike, Evrope i Azije naši su najveći klijenti. Svaki projekat ima svoju priču i uglavnom je potpuno jedinstven. Pratimo i trendove, a trenutno je aktuealan bezvremeni luksuzni dizajn enterijera koji izgleda dobro i posle deset godina. Njih je ujedno i najteže osmisliti - tvrdi dobitnica niza nagrada i priznanja.

Ona je za inovativnost u preduzetništvu 2013. dobila specijalnu nagradu “Žena zmaj”, a sledeće godine za najbolji start-up na Balkanu i Internacionalnu nagradu “Yachts & Aviation Award 2014” za najbolji enterijer privatnog aviona.

PROČITAJTE I: STIV AVERIL, GRAFIČKI DIZAJNER - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

Narednih godina dobila je “Millenium Yacht Design Award 2015” za Plutajući hotel na Zvornčkom jezeru, treće mesto na Međunarodnom arhitektonskom konkursu za rekonstrukciju Apartmanskog naselja u Risnu na ostrvu Mamula, kao i niz drugih nagrada i priznanja.

Svojim radom ona potvrđuje da iskorak u nepoznato može da dovede do neočekivanog uspeha. Takvo iskustvo ona je imala kada joj se ukazala prilika da osmisli naočare protiv džet- lega.

- Ideja naočara protiv džet lega nastala je u okviru srpsko - bugarskog start-apa. Učesnici su bili upoznati sa mojim prethodnim projektima i imali smo želju da dizajniramo proizvod koji će nam omogućiti da budemo još konkurentniji na tržištu. Prihvatila sam sjajnu ideju, jer volim izazove. U potpuno novoj oblasti često ostvarimo neočekivane rezultate, potpuno drugačije nego što bi imali dizajneri iz te oblasti. Iskorak iz zone komfora u nepoznato često donosi uspeh - ocenjuje istaknuti arhitekta. 

I ona u svom poslu ima uspone i padove, ali svima od srca poručuje da “budu istrajni, da veruju u sebe i da iz svake greške nauče lekciju”.

PROČITAJTE JOŠ: URBAN JOGA: KADA SE UDRUŽE JOGA I PROSTOR

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.