Arhitektura
arhitektura/4.10.2022.

Kako izabrati savršen dom za sebe? 

arhitektura
  • Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Katarina Nikolić / Foto: Pixabay

 

Bilo da planirate da kupite svoju prvu nekretninu, selite se u još jedan novi stan koji ćete iznajmljivati ili tek dolazite u novi grad gde ćete da započnete da živite - kriterijumi kojima ćete se služiti za odabir treba da budu identični. Vaš novi dom treba da bude: veličinom, rasporedom soba, lokacijom i naravno, unutrašnjim uređenjem - u skladu sa vašim potrebama.

Dok će vas agenti za nekretnine najbolje upoznati sa “udžbeničkim pravilima” o tome šta znači kvalitet gradnje, po čemu se nova gradnja razlikuje od stare, ili zbog čega je važno da gledate blizinu ustanova poput škola ili doma zdravlja, retko ko će istaći važnost vašeg životnog stila za adekvatan odabir nekretnine. 

Istražili smo koji su to faktori čijim ćete uzimanjem u obzir ispuniti i ovaj kriterijum, koji je verovatno od presudnog značaja za to koliko ćete biti srećni u svom novom domu. Vaš stan treba da oslikava vaš način života, i sa njim bude u potpunom skladu! U nastavku teksta saznajte šta je ono što treba da uzmete u obzir kod ovakve kupovine. 

Lokacija i naše navike - kako odabrati najbolju lokaciju za život?

I ovo se ne odnosi samo na sukob grada i sela, urbanog i ruralnog, već se i ova dva, dijametralo suprotstavljena načina i mesta života u svojim okvirima dele prema mnogim finesama. Na primer, slobodni stanovi na prodaju u Beogradu u opštini Voždovac poznati su kao odličan izbor za sve koji su u potrazi za mirom, ali i blizinom centru, te predstavljaju savršeno rešenje za mlade parove, ali i izgrađene porodice. 

Istovremeno, u susednoj opštini Savski venac, zbog velikog protoka ljudi, mnogo poslovnih prostora, ali i mesta za noćne izlaske, stanove će radije birati mladi koji vole da budu u centru dešavanja, oni koji ne planiraju proširenje porodice u skorije vreme, kao i svi oni pojedinci kojima je blizina kancelarije na prvom mestu, zbog količine vremena koju provode radeći, ili idući sa sastanka na sastanak. 

Ljudi koji svakodnevno putuju na kraće udaljenosti su opušteniji, smireniji i zadovoljniji od onih koji na posao putuju duže. Čak i ako stan može da bude privlačan, prostran i po razumnoj ceni, ako mu nedostaju detalji koji vam olakšavaju svakodnevni život, možda neće biti dobar za vašu porodicu.

Dobro promislite o tome kakve su potrebe vas, ali i vaših ukućana, i šta te potrebe zahtevaju od lokacije prebivanja. Takođe, uzmite u obzir i to kakve će one biti u budućnosti. Stan je dugoročna investicija i na kraju krajeva - jedna životna odluka! 

Zamislite kako bi izgledala vaša svakodnevna rutina u stanu koji razmatrate da kupite

Šta vam prolazi kroz glavu dok hodate po stanu o čijoj kupovini upravo razmišljate?

Vizualizujte! Koliko bi nameštaja moglo da se ugura u raspoloživi prostor? Da li biste mogli da pravate kućne žurke u ovom stanu, ukoliko vam je u planu da priređujete zabave? Da li u stanu ima dovoljno mesta za sav dečiji nameštaj, igračke i potrepštine, ukoliko imate decu? 

Najvažnije od svega - razmislite o svakodnevnim obavezama kao što su: briga o detetu ili kućnim ljubimcima, priprema za posao, kuvanje, čišćenje i jednostavno bivstvovanje i izležavanje u svom domu.

Iako stan može biti prelep i idealan na mnogo načina, možda neće odgovarati vašem trenutnom načinu života ako njegove karakteristike njemu nisu prilagođene. Pre nego što donesete konačnu odluku, zamislite svoj običan dan u ovom stanu, od buđenja do odlaska na spavanje.

Kako je izgledao? 

Ako ste zadovoljni slikom koju vidite - da, to je stan za vas! Ipak, ako imate nedoumice ili ste uvideli potencijalni problem, radije nastavite potragu! 

Razmotrite strukturu stana ili kuće pre kupovine

Stambene nekretnine dolaze u različitim oblicima i veličinama. Arhitektura je važna odrednica. Idealan dom će se probrati ako u obzir uzmete vaše zahteve za prostorom, budžet i nivo spremnosti za održavanje i brigu o domu. Postoje brojne opcije, uključujući najmanje stanove, kao što su garsonjere, zatm dvosobni, trosobni, dupleksi, penthausovi i u poslednje vreme vrlo popularni - kondominijumi. Tu je naravno, i večita dilema: kuća ili stan? 

Porodične kuće su odlična opcija za porodice sa više dece i one koji cene svoju privatnost. 

U gusto naseljenim područjima, kondominijumi su često opcija. Oni mogu biti idealna opcija za kupce koji traže privatnu rezidenciju, a bez odgovornosti za dvorište ili čitavu parcelu.  

Zapamtite, trebalo bi da razmotrite i spoljašnjost i unutrašnjost kuće ili stana pre nego što odlučite. Broj spavaćih soba i kupatila, karakteristike kuhinje, dostupnost parking mesta, vrsta prilaza, veličina parcele i veličina dvorišta... Sve su to faktori koji treba da odgovaraju vašem načinu života! 

Ove karakteristike kuće mogu biti ključne kada tražite idealan dom za vas ili vašu porodicu.

Sigurni smo da smo vas usmerili ka donošenju dobre odluke i da ćete biti zadovoljni krajnjim ishodom ako i ove savete uzmete u obzir. Želimo vam srećan odabir i useljenje!


PROČITAJTE I:

ARHITEKTONSKI BISERI EVROPSKIH GRADOVA

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ → VIDEO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.