Identitet u amanet
identitet u amanet/20.09.2021.

Francuski institut: Izložba Caričin grad

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U okviru francusko-srpske naučne saradnje u oblasti arheologije i u čast obeležavanja 70 godina Francuskog instituta u Srbiji, Institut za arheologiju u Beogradu i Univerzitet u Strazburu, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, organizuju izložbu Caričin grad: reprezentativni primer francusko-srpske naučne saradnje u oblasti arheologije. Izložba je dvojezična (srpsko-francuska), a biće praćena i video sadržajima. Posetioci će moći da je vide u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31), od 23. septembra do 10. oktobra 2021. Ulaz je slobodan, uz poštovanje epidemioloških mera zaštite.

Francusko-srpski istraživački projekat na lokalitetu Caričin grad (jug Srbije, 30 km od Leskovca, 8 km od Lebana) počeo je 1978. godine i predstavlja najstariji međunarodni naučnoistraživački projekat u oblasti arheologije u Srbiji. Ta plodna saradnja doprinela je boljem poznavanju jednog od najvažnijih vizantijskih lokaliteta u regionu Centralnog Balkana, koji se danas sa velikom sigurnošću može identifikovati kao legendarni grad Justiniana Prima. Grad je podigao car Justinijan (527-565) sa željom da ovekoveči mesto svog rođenja i izgradnjom tog novog duhovnog i administrativnog centra ojača unutrašnjost balkanskih provincija. Nova metropola bila je namenjena sedištima arhiepiskopije i prefekture Ilirika. Grad je živeo tek 80 godina…

Ovaj istraživački projekat od svog početka uživa veliku podršku Francuskog instituta, Ambasade Francuske u Srbiji, Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz dragocenu pomoć opština Leskovac i Lebane, na lokalnom nivou.

Iskopavanja, koja na najvišem naučnom nivou zajedno sprovode istraživači Arheološkog instituta i  istraživačke jedinice „Arhimedes“ Univerziteta u Strazburu (pri Francuskoj školi u Rimu) modernizovala su se tokom godina. Danas, napredne tehnologije koje se primenjuju  u oblasti arheoloških istraživanja omogućavaju upotrebu novih i dragocenih instrumenata za brži i efikasniji rad i obećavaju mnoga nova otkrića u budućnosti.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box