Arhitektura
arhitektura/8.05.2017.

Arhitektura ulice iz dečije vizure

arhitektura
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Luka Novaković

U okviru dvanaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja nosi naziv "Dvorišta ideja" organizovana je i kreativna radionica za decu na temu “Arhitektura ulice”.Prema rečima Nevene Stevanić Popović, predavača na ovoj manifestaciji i osnivača škole slikanja Studio 5, koji je zvanični saradnik ovogodišnje Nedelje arhitekture, radove na zadatu temu izvodili su učenici drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ i boravka „Žirafa“.

- Đaci su se prvi put susreli sa sa ovakvim načinom stvaranja, ali i razmišljanja. Imali su zadatak da iz svoje perspektive predstave arhitekturu ulice i veoma su uspešno to uradili. Kroz svoje grupne radove pokazali su sposobnost za nesebičnu saradnju u stvaranju jedne apsolutno smislene kompozicije. U okviru ove radionice učenici su imali priliku da se upoznaju sa pojmom arhitekture kao nauke i umetnosti u oblikovanju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i zgrada – kaže Nevena Stevanić Popović, diplomirani arhitekta.

Ona ističe da ovakvi projekti imaju višestruki značaj za razvoj kreativnosti kod dece školskog uzrasta, jer osim što iz njihovih radova saznajemo kako  doživljavaju i osmišljavaju svoj grad, oni na taj način razvijaju maštu i podstiču svoj talenat. 

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture trajaće do 25. maja, a ove godine biće  predstavljene i dve evropske manifestacije - lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA.

Beograđani će i ove godine imati priliku da prošetaju prestonicom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

Pročitajte još:
Skulpture koje govore


 

 

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.