Arhitektura
arhitektura/8.05.2017.

Arhitektura ulice iz dečije vizure

arhitektura
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Luka Novaković

U okviru dvanaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja nosi naziv "Dvorišta ideja" organizovana je i kreativna radionica za decu na temu “Arhitektura ulice”.Prema rečima Nevene Stevanić Popović, predavača na ovoj manifestaciji i osnivača škole slikanja Studio 5, koji je zvanični saradnik ovogodišnje Nedelje arhitekture, radove na zadatu temu izvodili su učenici drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ i boravka „Žirafa“.

- Đaci su se prvi put susreli sa sa ovakvim načinom stvaranja, ali i razmišljanja. Imali su zadatak da iz svoje perspektive predstave arhitekturu ulice i veoma su uspešno to uradili. Kroz svoje grupne radove pokazali su sposobnost za nesebičnu saradnju u stvaranju jedne apsolutno smislene kompozicije. U okviru ove radionice učenici su imali priliku da se upoznaju sa pojmom arhitekture kao nauke i umetnosti u oblikovanju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i zgrada – kaže Nevena Stevanić Popović, diplomirani arhitekta.

Ona ističe da ovakvi projekti imaju višestruki značaj za razvoj kreativnosti kod dece školskog uzrasta, jer osim što iz njihovih radova saznajemo kako  doživljavaju i osmišljavaju svoj grad, oni na taj način razvijaju maštu i podstiču svoj talenat. 

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture trajaće do 25. maja, a ove godine biće  predstavljene i dve evropske manifestacije - lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA.

Beograđani će i ove godine imati priliku da prošetaju prestonicom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

Pročitajte još:
Skulpture koje govore


 

 

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box