Aktuelno
aktuelno/13.07.2020.

Pretučen naučni saradnik Vladimir Mentus

aktuelno
  • Institut društvenih nauka Beograd
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / AutonomijaSociološko naučno društvo Srbije saopštilo je da je njihovog člana, naučnog saradnika u Institutu društvenih nauka dr Vladimira Mentusa, pretukla i uhapsila policija, iako nije učestvovao u bilo kakvim akcijama protiv policije, na protestima ispred Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, tokom noći između 11. i 12. jula, dr Vladimir Mentus uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje Sociološko naučno društvo Srbije poseduje.

“Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli”, piše u saopštenju.

Sociološko naučno društvo Srbije je navelo da zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih, kako se navodi, “nije malo”.

Zahtevali su i da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.

“Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljajuflagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Srbije i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija”, navodi se u saopštenju.


PROČITAJTE I: 

BRUTALNOST SRPSKE POLICIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Baba od hihihi
13.07.2020.

I Mengele je bio doktor doduse medicine. A ovaj strucnjak sta ce u sitne date u podrucju u kojima se napada policija.