Aktuelno
aktuelno/8.06.2023.

Održan protest umetnika

aktuelno
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Lela Milivojević

 

Danas je ispred zgrade Ministarstva kulture održan protestni skup na koji je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pozvala povodom rezultata konkursa ovog Ministarstva.

Zamenik predsednice Upravnog odbora Asocijacije NKSS, Aleksandar Gubaš, otvorio je forum: “Mi, akteri i akterke kulturne scene i zainteresovani pojedinci i pojedinke danas stojimo zajedno kako bismo glasno pozvali Ministarstvo kulture na odgovornost za kršenje
zakona, konkursnih procedura, netransparentnost u većini aspekata rada, snižavanje budžeta i lošu raspodelu sredstava.”

Na forumu je pročitan i proglas NKSS-a. Tokom prethodnih dana, a nakon izdavanja proglasa NKSS-a Ministarstvo je pozvalo predstavnike Asocijacije NKSS na sastanak, koji će biti održan u petak 9. juna. Forum je poslužio i da se detaljnije artikulišu zahtevi koji će sutra biti izneti Ministarstvu kulture. Ti zahtevi obuhvataju:

– Zahteve koji se odnose na konkurs Ministarstva kao mehanizma podrške akterima kulturne scene (transparentnu komisiju i javnost njenog rada, obrazloženja rezultata konkursa, reprezentativnost komisije u pogledu poznavanja savremene umetničke scene, itd);

– Zahtev da postoji rok žalbe na rezultate konkursa, koje treba da rešava samo Ministarstvo, a ne nadležni Sud, čijom se odlukom ne može osporiti legitimnost samog konkursnog procesa;

– Zahtevi da se ukine diskrecioni fond Ministra kulture, kojim se netransparentno distribuiraju sredstva građana i građanki Srbije;

– Zahtevi da se odgovori na potrebu za strukturnom višegodišnjom podrškom organizacijama civilnog sektora u kulturi (kao što to rade Vlade država u okruženju);

– Zahtevi da se osmisle brzi mehanizmi za nivelisanje situacije koja će nastati ako se ostane na trenutnim rezultatima konkursa. U suprotnom je konkursni proces potpuno obesmišljen kašnjenjem i ovakvim rezultatima, te je potrebno u potpunosti poništiti
rezultate konkursa;

– Zahtevi za učešće aktera iz polja kulture u procesima odlučivanja za pitanja koja ih se tiču, (npr. oformljavanje tima u samom Ministarstvu koji je nadležan za rad sa udruženjima, kako reprezentativnim, tako i nezavisnim i koji bi bio direktna linija za
komunikaciju i zajedničko rešavanje određenih problema);

– Kada se govori o finansijama za kulturu, potrebno je insistirati da budžet na javnim konkursima ne bude ispod 1%, s obzirom da je ove godine 0.72% ukupnog budzeta (prošle godine 0.78%).

Zaključeno je da se pritisak mora nastaviti, a Asocijacija NKSS će i tokom današnjeg i sutrašnjeg dana prikupljati i predloge zahteva koji budu stizali na mejl adresu Asocijacije, čime će verovatno biti proširena ova lista.

Devastacija kulturnog sektora ne prestaje, poručio je Aleksandar Gubaš na protestu nezadovoljnih umetnika i kulturnih radnika. 

Umetnici i kulturni radnici danas su ispred Ministarstva kulture bili "naoružani" plakatima sa porukama: „Umetnost jednako borba“, „Umetnost je društveni delatnik“, „Hoćemo plaćeni godišnji odmor“, „Maja i Aja su do jaja“, „Maja Gojković je ministarka nepotizma i nekulture“.

Umetnike su došli da podrže Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“, Dragana Rakić i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, ali i Petar Đurić iz Pokreta-Ćale ovo je za tebe.

Podsetimo, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je na protest u Vlajkovićevoj ispred Ministarstva kulture Srbije, jer je to Ministarstvo objavilo, kršeći zakonski rok, rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.

Asocijacija je zato pozvala sve umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture da „zajedno kao scena definišu naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušaju da spreče dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“.

Na protest su pozvali i predstavnici drugih udruženja ULUS i SULUJ.

Protest se održava, iako je u međuvremenu ministarka kulture Maja Gojković pozvala je predstavnike Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije sutra na sastanak i otvoreni razgovor kako bi razgovarali o temama koje su naveli u svom proglasu.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KOJE MEDIJE PODRŽAVA POKRAJINA?

KOJE MEDIJE PODRŽAVAJU LOKALNE SAMOUPRAVE?

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.