Aktuelno
aktuelno/5.06.2023.

Protest umetnika i kulturnih radnika

aktuelno
  • Kaleidoskop media
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Kaleidoskop media

 

Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pozvala je sve umetnike i kulturne radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture, Vlajkovićeva 3, u četvrtak 8. juna, u 12h povodom katastrofalnih rezultata konkursa podrške projektima i programima u 2023. godini, i potpune nespremnosti Ministarstva za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.

Kako NKSS navodi u proglasu Ministarstvo kulture objavilo je, kršeći zakonski rok, rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture.

Na protestnom okupljanju biće definisani naredni koraci u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa, a kulturna zajednica će pokušati da spreči dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti.

NKSS oštro osuđuje postupanje Ministarstva kulture za koje kaže da je u suprotnosti sa zakonima i javnim interesom i poziva na odgovornost ministarku Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli srozavanju i urušavanju sektora kulture u Srbiji.

- U ovakvoj situaciji, moramo da se organizujemo sami, da razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti, navode u NKSS.

U proglasu se kaže da već prvi nasumičan pregled objavljenih rešenja konkursa svedoči o intenciji urušavanja kapaciteta produkcije i drugih programa umetnica i umetnika, umetničkih kolektiva i organizacija, kulturnih radnica i radnika. Ovi akteri su ostali bez ikakve podrške za svoj rad ove godine ili je podrška koju su dobili ispod svakog nivoa dostojanstva rada (npr. za godišnji program u oblasti rada sa mladima čest iznos je 150.000,00 dinara, što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada, koji prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje iznosi 158.400,00 dinara).

Potpuno je neshvatljivo da se u trenutku kada se konstantno priča o brizi za decu i mlade, kompletan budžet za kulturne programe namenjene ovoj populaciji znatno smanjuje u odnosu na prošlu godinu, da u oblasti savremenog plesa nije podržana nijedna nova produkcija čime se onemogućava rad čitave nezavisne plesne scene, da je podrška u oblasti savremenog vizuelnog stvaralaštva za veliki broj relevatnih umetnika, nezavisnih institucija i umetničkih kolektiva u potpunosti izostala ili je minimalna. Tako je i u svim drugim oblastima za koje su objavljeni rezultati konkursa, a Ministarstvo na kritike čitavih sektora nema nikakav odgovor, ali zato u istom tom periodu koristi javne resurse da se pridruži hajci protiv kulturnih radnika i umetnika koji se usuđuju da imaju sopstveno mišljenje.

NKSS na ovaj javni protestni skup poziva sve umetnike, kulturne radnike iz civilnog, javnog i privatnog sektora, novinare i sve predstavnike medija, kao i sve zainteresovane građane.

Na skupu će biti organizovan otvoreni kulturni forum, kako bi kulturni sektor istupio zajedno i Ministarstvu ponudio  potencijalna rešenja i alternative za rad sektora kulture koji se sistematski urušava.

- Želimo kroz otvoreni forum da pokušamo da nađemo rešenja za naš budući rad imajući u vidu da nadležno ministarstvo, kao organ Vlade Republike Srbije, ne samo da ne uvažava nikakve predloge koje smo u više navrata dostavljali, već i ispoljava jasnu nameru da čitav sektor devastira. Zbog svega navedenog smatramo da moramo kao profesionalci u svom polju da se sami organizujemo, javno i otvoreno razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija, javnih resursa i infrastrukture, kao i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti, navode u NKSS.

Asocijacija NKSS je odmah po objavljivanju konkursa počela sa detaljnom analizom rezultata svih oblasti i uskoro će javno objaviti zaključke i rezultate analize sprovedenog konkursa i utvrditi koliki su ukupni iznosi po budžetskim stavkama savremenog stvaralaštva, a koliko je od tih iznosa dodeljeno putem konkursa tj. kolikim iznosom javnih sredstava raspolaže lično ministarka kulture koje može raspodeliti u okviru diskrecionih prava funkcije ministra, kao i ukazati na sve ostale nepravilnosti pri sprovođenju konkursa.

Ono što je već sada jasno je da su u realizaciji ovog konkursa potpuno ignorisani predlozi rešenja i procedura za realizaciju konkursa, kao i napori različitih aktera u polju kulture da se javni novac distribuira namenski i transparentno uz uvažavanje potreba sektora i javnog interesa u kulturi.

Na javnom forumu biće upućen predlog prvih zahteva za diskusiju: ukidanje uredbe kojom se onemogućava žalbeni postupak i obaranje rešenja komisija, minimum sredstava za sve odobrene projekte i programa konkursa ne sme biti manji od 250.000 dinara u svim oblastima i ukidanje diskrecionog fonda ministra kojim se netransparento raspolaže i dodeljuju sredstva van sfere javnog interesa i uvida javnosti.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KOJE MEDIJE PODRŽAVA POKRAJINA?

KOJE MEDIJE PODRŽAVAJU LOKALNE SAMOUPRAVE?

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.