Ekologija
ekologija/12.04.2019.

Beloglavi sup Dobrila stigla u Srbiju

ekologija
  • Ministarstvo zaštite životne sredine
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ženka beloglavog supa poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske gde je pronađena iznemogla i promrzla, danas se avionom vraćena u Srbiju.

Dobrilu je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru i potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Do kraja dana ona će biti doprimeljena u Specijalni rezervat prirode „Uvac”.

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Ova veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti prošlog proleća se izlegla na liticama Uvca, a ime Dobrila dobila je prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala. U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča, turska avio kompanija Turkiš Erlejns je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP „Uvac”, turska avio kompanija će snimiti dokumentarni film.

Povratak ptice avionom je bio jedini način da se vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara.

Po dolasku u Specijalni rezervat „Uvac”, Dobrila će biti smeštena u poseban kavez kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.


PROČITAJTE I:

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA!

BITKA ZA SPAS ORLA KRSTAŠA


  

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.