Identitet u amanet
identitet u amanet/31.07.2021.

KiM: UNESKO potvrdio ugroženost manastira

identitet-u-amanet
  • Luka Novaković / Dečani
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Luka Novaković

 

U okviru 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, koje je održano od 16. do 31. jula u onlajn formatu, a čiji domaćin je bila Narodna Republika Kina i grad Fudžo, usvojena je jednoglasna odluka o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i insformisanja.

Ovim je, kako se navodi, još  jednom  potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

„Kulturno dobro Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Komitet za svestku baštinu zadužen je za sprovođenje i implementaciju Uneskove Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine i predstavlja ključno međunarodno telo za zaštitu nasleđa. Zasedanja Komiteta održavaju se svake godine, a domaćin 45. zasedanja biće Ruska Federacija i grad Kazanj.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.