Aktuelno
aktuelno/25.10.2020.

Maja Gojković nova ministarka kulture

aktuelno
  • Printscreen / RTS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Biografija, izvor: IstinomerVisoka funkcionerka Srpske napredne stranke i dosadašnja predsednica Parlamenta Maja Gojković nova je ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. Još od 2016. godine ona se pominje kao ministarka kulture.

Maja Gojković je rođena 1963. godine u Novom Sadu. Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a pravosudni ispit položila 1989. godine. Advokatica je od 24. godine, a ćerka je čuvenog novosadskog advokata Mite Gojkovića. 

Od 2004. do 2008. godine bila je gradonačelnica Novog Sada kao prva žena na ovoj poziciji u istoriji Novog Sada. Na taj trenutak je, kaže, najponosnija.

Bila je odbornica u Skupštini grada Novog Sada u periodu 2008-2012, a narodna poslanica u parlamentima Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. godine. U jednom od ovih mandata bila je potpredsednica Veća građana. Učestvovala je u radu Interparlamentarne unije.

U jednom od mandata bila je i poslanica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na prvim parlamentarnim izborima bila je članica Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, a ta stranka se potom utopila u Srpsku radikalnu stranku. Odvajanje Maje Gojković od vrha SRS-a počelo je još 2004. godine kada je, kao kandidatkinja radikala, izabrana za gradonačelnicu Novog Sada, da bi u martu 2008. godine novosadski odbor SRS-a saopštio da Maja Gojković više nije članica stranke.

Nakon raskola u SRS-u i odvajanja njenih bivših stranačkih kolega Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića u Srpsku naprednu stranku, spekulisalo se da će im se i ona pridružiti. Njen odgovor na to bio je osnivanje nove stranke-Narodne partije. Navela je da je Vučić lično pozvao da priđe naprednjacima, ali da je njena Grupa građana “Maja Gojković” procenila da bi bolje rešenje bilo formiranje nove partije. Tako je fomrirana Narodna partija, koja je  sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) i Novom Srbijom (NS) krajem 2008. potpisala deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju.

Na Skupštini Narodne partije koja je održana 14. novembra 2009. godine u Novom Sadu, izabrana je zvanično za predsednicu Narodne partije.

Iz Unije regiona Srbije Mlađana Dinkića, kojoj je Narodna partija prišla, najavila je „veliki povratak u srpsku politiku“. Na izborima maja 2012. nastupila je na listi URS, ali je već u junu njena partija isključena iz članstva, jer je pregovarala sa DS o formiranju Vlade Srbije bez znanja ostalih članica URS. I pored toga, podržala je Vladu Srbije koju su formirali SNS-SPS-URS. 

Iako je početkom decembra 2012. godine obavestila javnost da Narodna partija, čiji je ona osnivač i predsednica, kolektivno pristupa SNS, to se nije dogodilo. Naime, Maja Gojković je postala članica Predsedništva SNS, ali je NP koja je u Skupštinu ušla na listi URS nastavila da prima sredstava iz budžeta.

Za predsednicu Narodne Skupštine izabrana je 23. aprila 2014. godine. Na tu fukciju ponovo je izabrana 6. juna 2016. godine. 

Navodi da govori engleski i nemački jezik.


PROČITAJTE I:

MINISTAR KULTURE U RATU SA NOVINARIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.