Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/17.05.2021.

Pariz: Izložbe Pikasa i Rodena (VIDEO)

vizuelne-umetnosti
  • museepicassoparis.fr/tiqets.com
  • Pixabay
  • Oksana Skendžić
  • Oksana Skendžić
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Beta / Foto: museepicassoparis.fr/tiqets.com

 

Dva velikana moderne umetnosti koji su uzdrmali norme Ogist Roden i Pablo Pikaso, prvi put će se suočavati na izložbi u dva pariska muzeja posvećena njihovom opusu.

Dvostruka izložba, odložena zbog epidemije korona virusa, biće otvorena u sredu i trajaće do januara 2022. godine. 

Na izložbi će biti predstavljeno više od 500 dela skulpture, platna, crteže i fotografije, dvojice umetnika.

Foto: Oksana Skendžić

Izazov je smeo jer Pikaso (1881-1973) nije direktno inspirisan Rodenom (1840-1917) kojeg možda nikada nije lično upoznao iako su imali zajedničke prijatelje.

"Postoje mnogo zajedničkih tačaka u odnosu prema prirodi, erotizmu i vizije ljudske sudbine, iako njih dvojica nisu iz iste škole i iste generacije", rekao je kustos zadužen za deo izložbe u muzeju posvećenom Rodenu.

Foto: Pixabay / Roden

Izložba u muzeju Roden više se odnosi na poređenje dvojice umetnika, dok deo izložbe u muzeju Pikaso prati kreativni proces oba umetnika.

Ogist Roden se smatra jednim od najznačajnijih vajara sa kraja 19. i početka 20. veka. U muzeju o Rodenu, nalaze se njegova poznata dela "Mislilac", "Poljubac" i "Kapija zla".

Foto: Pixabay / Roden

Pikaso bio je svestrani umetnik slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, a proveo polovinu života u Francuskoj. Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.

Foto: Pixabay / Pikaso

Pariski muzej o Pikasu posvećen je španskom umetniku ali i drugim umetnicima s njim povezanim, među kojima su Žorž Brak, Salvador Dali i Marsel Dišan.


PROČITAJTE I:

PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.