Identitet u amanet
identitet u amanet/18.06.2022.

Dalja podrška države manastiru Manasija

identitet-u-amanet
  • Dario Konstantinović/MKI
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Dario Konstantinović/MKI

 

Ministarstvo kulture i informisanja će intenzivno ulagati u manastir Manasiju uoči važnog jubileja 2027. godine - 600 godina od upokojenja despota Stefana Lazarevića.

Ovo je obećala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prilikom obilaska ovog važnog kulturno-istorijskog zdanja

Gojković je naglasila da je Ministarstvo u poslednjih nekoliko godina izdvojilo značajna sredstva za radove na zadužbini despota Stefana Lazarevića, odnosno 34 miliona dinara za obnovu kula i pojedinih delova u unutrašnjem prostoru, kao i da će se u narednom periodu nastaviti sa ulaganjima države u ovaj važan srednjovekovni spomenik kulture.

„Ove godine se ulaže u obnovu jednog od unutrašnjih stubova i zidova, a Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sprovešće javnu nabavku. Očekujemo da se završi krajem juna meseca i da se nastavi sa radom na obnovi i očuvanju ovog istorijskog spomenika kulture“, naglasila je Gojković, podsećajući da je za tu namenu već izdvojeno 8,5 miliona dinara.

Gojković je istakla da je izuzetno važno da se nastavi sa ovim poslom obnove i zaštite i da se na pravi način prikaže našem narodu i svetskoj javnosti kakvu lepotu posedujemo i dodala da obnova kulturnog nasleđa i naših važnih srednjovekovnih manastira zaslužuju posebnu pažnju države.

„Došla sam ovde na poziv igumana Jeromonaha Pavla da razgovaramo o daljim ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja i države u obnovu i rekonstrukciju ovog predivnog srednjovekovnog zdanja, važnog istorijskog utvrđenja za kulturu i identitet našeg naroda“, naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je navela da će se sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture razgovarati sa posebnom pažnjom na koji način mogu da se vrše intervencije na manastiru, budući da je manastir upisan na Tentativnu listu Uneska.

„Prošle godine stručnjaci iz Grčke i Rumunije sastavili su jedan poseban izveštaj koji je korak napred da manastir Manasija dobije s posebnom pažnjom svih nas oznaku od posebne kulturne izuzetnosti. Ovaj manastir zaista ima takve potencijale. Dakle, pažljiva intervencija da ne bi propustili ovako veliku šansu Uneska, zato je važna saradnja sa njihovim stručnjacima i sa našim Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture“, rekla je Gojković.

Gojković je naglasila da će Ministarstvo i država nastaviti ulaganja, kao i da će se razgovarati o obnovi srednjovekovnog objekta u okviru manastira u kome se nekada nalazila resavska škola.


PROČITAJTE I:

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.