Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.03.2021.

Ko je pokrao beogradske muzeje?

vizuelne-umetnosti
  • Muzej Jugoslavije
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Mondo / Foto: Orjen / Wikipedia

 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković upoznala se sa slučajem krađe iz zbirke Muzeja Jugoslavije, koju je decembra 2016. počinio službenik angažovan po ugovoru o delu u firmi zaduženoj za obezbeđenje te ustanove "Dobergard" i "Dobergard plus", objavilo je Ministarstvo kulture.

"Iz predmeta se vidi da je okrivljeni zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i osuđen je pravosnažnom presudom", navodi Ministarsvo.

Kako je precizirano, iz popisa predmeta utvrđeno je da su ukradeni lični predmeti Josipa Broza Tita, poslužavnik i čaša sa likom Hajla Selasija, a firma "Dobergard" zbog učinjene štete uplatila je 3.250.607,16 dinara na račun Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Ministarstvo kulture i informisanja podseća da je u toku postupak u slučaju krađe vrednih predmeta iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, gde je takođe okrivljen radnik firme "Dobergard", koja obezbedjuje taj muzej.

Mediji su preneli da je nakit ukraden pre dve godine iz Muzeja primenjene umetnosti u pljački u kojoj je učestvovao, prema rečima ministarke Maje Gojković, jedan pripadnik obezbeđenja, vredi 300.000 evra! Kako su rekli iz Muzeja primenjene umetnosti, krajem jula i početkom avgusta 2019. ukraden je 41 predmet.

"Uglavnom je to zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko njih koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine. Ukupna vrednost ukradenih predmeta procenjena je na oko 300.000 evra", naveli su.

Za tu krađu optužen je noćni čuvar.

"Krađa muzejskih predmeta odmah je uočena i prijavljena policiji (SBPOK). Za krađu je osumnjičen noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje "Dobergard" iz Beograda. Policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu i slučaj se trenutno nalazi pred nadležnim tužilaštvom. Prema informacijama kojima raspolažemo, ukradeni predmeti još uvek nisu pronađeni", rekli su.

Na pitanje Monda zašto, imajući to u vidu, nije raskinut ugovor s pomenutom firmom za obezbeđenje, iz Muzeja kažu da je razlog taj što su bile u toku istražne radnje SBPOK.

Na pitanje zašto Ministarstvo kulture nije bilo obavešteno o pljački, kako tvrdi ministarka Gojković, navode da iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza, Muzej nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju.

Dušan Đukić, generalni direktor kompanije "Dobergard", koja obezbeđuje Muzej, negirao je da ta firma ima ikakve veze s bilo kojom navijačkom grupom.

"'Dobergard' je usluge obezbeđenja pružalo ovoj ustanovi još od 2014, uz više ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019, kad se navodi da se desila velika krađa u ovom muzeju. Apsolutno su netačni i izneti navodi da iza naše kompanije i vlasnika stoji 'jedna od navijačkih grupa povezana sa organizovanim kriminalom', koja je navodno 'još u 2019. izvela spektakularnu pljačku u Muzeju primenjene umetnosti i da je o tome policija očigledno zataškavala slučaj'", naveo je Đukić, te pozvao ministarku da odmah podnese nadležnim organima, a ne medijima, sve dokaze koje je pronašla i na kojima temelji ovakvu svoju izjavu.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je javno izjavila da je član jedne navijačke grupe ukrao predmete vredne 300.000 evra iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, kao i da je šokirana što ista grupa i dalje čuva muzej.

Istraga koju je Gojkovićeva pokrenula otvorenim razgovorom na tu temu, prema pojedinim saznanjima, vodila je u pravcu kriminalne grupe uhapšenog Veljka Belivuka.


PROČITAJTE I:

PONIŠTENA DOZVOLA ZA GONDOLU NA KALEMEGDANU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.