Ljudi
ljudi/21.03.2019.

Vlada: Dodatnih 10 miliona evra za Hram

ljudi
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: InsajderVlаdа Srbije odobrila je nа dаnаšnjoj sednici dotаciju Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi (SPC) u iznosu od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Iako je za SPC i za ostale crkve i ove godine, kao i svake prethodne, izdvojen novac iz budžeta, Vlada je odlučila da uplati dodatni novac za izgradnju Hrama Svetog Save. Takođe, godinama unazad izgradnja Hrama se finansira i periodičnom obaveznom doplatnom markicom što Vlada propisuje uredbom.

Država je velikodušnom donacijom pomogla Crkvi i krajem prošle godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra. To je učinjeno u okviru programa Ministarstva za privlačenje investicija za ulaganja od posebnog značaja, mada joj je tokom 2018. iz budžeta već bilo opredeljeno više od 2,3 miliona evra.

Pored toga što je kao poreski obveznik privilegovana time što je oslobođena poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu, SPC je favorizovana jer je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama. Prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila više od 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

SPC se pojavila i kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa u bloku 32 na Novom Beogradu. Izgradnju objekata finansira suinvestitor, firma MPC inženjering, dok će SPC budući poslovni objekat iznajmljivati kompanijama. Poslovni prostor prostiraće se na 5.235 metara kvadratnih, a dva stambena kompleksa na oko 25.000 metara kvadratnih.

Kako su iz SPC u aprilu prošle godine saopštili, prihode će koristiti za "svoje potrebe", među kojima je, preciziraju, i završetak Hrama Svetog Dimitrija.

Prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, Srpska pravoslavna crkva i druge verske zajednice su oslobođene poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu. Ne plaćaju porez na imovinu bogomolja, imaju pravo na povraćaj PDV-a za robu koja je u funkciji bogosluženja, a zdravstveno i socijalno osiguranje za sveštenike uplaćuje se iz budžeta Republike Srbije.

Svojim novcem i imovinom samostalno upravljaju u skladu sa sopstvenim, autonomnim, propisima. To znači da crkve same sebe kontrolišu kada je reč o prihodima i trošenju novca koji same zarađuju na različite načine i uz poreske olakšice, a svi podaci o tome ostaju unutar crkava.

SPC ima i svoje preduzeće, čiji je zvaniči vlasnik Patrijaršijski upravni odbor, a reč je o preduzeću Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda.

Na svoja preduzeća i privredne delatnosti, prema istraživanju Insajdera, crkve plaćaju poreze, a to nalaže i zakon u kom se navodi da crkve i verske zajednice "mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost na način i u skladu s propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti".

Pored toga što se finansiraju direktno iz budžeta, crkve i verske zajednice u Srbiji finansije obezbeđuju i kroz donaciju i iz sopstvenih prihoda od raznih crkvenih i verskih usluga. Donatori mogu biti oslobođeni "odgovarajućih poreskih obaveza", a prema istraživanju Insajdera dešavalo se i to da su među donatorima i javna i državna preduzeća.

Takođe, prema Zakonu o računovodstvu iz 2013, ali i prethodnim zakonima, crkve i verske zajednice nemaju nikakavu obavezu da objavljuju finansijske izveštaje.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA: UNESKO ILI GONDOLA

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.