Film
film/5.10.2022.

Beogradska premijera filma "Gde si Adame?"

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Iz istinskog posmatranja monaškog života unutar zidina Dohijara nastao je dokumentarni film „Gde si, Adame?" reditelja Aleksandra Zaporošenka čija će se beogradska premijera održati 6. oktobra u Mts Dvorani s početkom u 19:30h, prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti. 

Dokumentarni film "Gde si, Adame?" tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji uranja u dubine Svete Gore, riznice Pravoslavlja okom kamere dopire do unutrašnjosti manstirskih zidina, prenosi neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama.
 

 
Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.  
 
Glavni junak filma, iguman atonskog manastira je vedar i harizmatičan stariji čovek Grigorije koji sa dugogdišnjim monaškim iskustvom iznosi svoje duboko razumevanje ljudske duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.
Sam starešina, iguman Grigorije i cela zajednica manastira preuzimaju na sebe teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu. 
 
 
„Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju" izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u „gomilu kamenja".

"Monah radi s ljubavlju i verom" 
 
Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.

Dohijar (грч. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori, na jugozapadnoj obali poluostrva Atos, deseti u hijerarhiji od dvadeset svetogorskih manastira. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski. U manastiru živi oko 50 monaha, krsna slava manastira je Aranđelovdan. 
 
"Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane....Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na udaljenom od civilizacije poluostrvu....gde žena nema već hiljadu godina...."
 
 
Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i Za najbolju kameru.
 

PROČITAJTE I:

SPOMENIČKO NASLEĐE ULICE KNEZA MILOŠA

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 
 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.