Identitet u amanet
identitet u amanet/27.10.2020.

800 godina Zakonopravila Svetog Save

identitet-u-amanet
  • RTRS
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPovodom obeležavanja 800 godina otkako je Sveti Sava sačinio Zbornik svetovnih i crkvenih pravila, tzv. Zakonopravilo Svetog Save, u petak, 30. oktobra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU biće priređena svečana akademija pod nazivom „800 godina Zakonopravila Svetog Save".

Zakonopravilo je bilo u upotrebi od 1220. godine pa sve do 19. veka, a u Srbiji i nekim zemljama sa pravoslavnim stanovništvom i do početka 20. veka. Viševekovno korišćenje Svetosavskog Zakonopravila u svakodnevnom životu Srbije, kao i činjenica da je ono sačuvano u 11 prepisa, svedoči o njegovom značaju.Uvođenje Zakonopravila u Srbiju jedna je od najvećih zasluga Svetog Save na radu u organizovanju srpske države i srpske crkve.

Zakonopravilo Svetog Save je sasvim sigurno najvažnija knjiga na srpskom jeziku. Možemo slobodno reći da se radi o osnivačkom dokumentu Nemanjićke Srbije. Po značaju odmah iza Zakonopravila dolazi Miroslavljevo jevanđelje.

Nomokanon, kako se još naziva ovaj kodeks, usvojen je na Saboru u Žiči 1221. godine, i to kao najviši crkveni i državni pravni akt. Reč je o najvažnijem državnom, pravnom, crkvenom, istorijskom i književnom rukopisu srpskog naroda napisanom na, u to vreme, razumljivom narodnom jeziku.

Zakonopravilo, napisano zaslugom i radom Svetog Save, zbornik je građanskih i crkvenih propisa vizantijske države, prilagođenih potrebama našeg naroda i crkve.


PROČITAJTE I:

KOSOVSKA BAŠTINA: NAŠA, VAŠA, UNIVERZALNA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.