Aktuelno
aktuelno/11.07.2020.

Još 1,7 miliona evra za Hram Svetog Save

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Nova.rs


Svega nedelju dana od odluke da Srpskoj pravoslavnoj crkvi uplati milijardu dinara ili 8,5 miliona evra za završetak radova na izgradnji Hrama Svetog Save, Vlada je juče odlučila da uplati dodatni novac u iste svrhe. Naime, iz tekuće budžetske rezerve SPC-u će biti uplaćeno još oko 1,7 miliona evra ili 200 miliona dinara.

U Službenom glasniku objavljeno je 10. jula da Ministarstvo finansija sredstva u iznosu od 200 miliona dinara prenosi u tekuću budžetsku rezervu, odakle će taj novac biti raspoređen Generalnom sekretarijatu Vlade i to na ime dotacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi za završetak radova na obnovi i uređenju Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu, prenosi portal Nova.rs.

Ovo je drugi put u veoma kratkom roku da Vlada usred epidemije i proglašene vanredne situacije u brojnim gradovima uplaćuje novac Crkvi. Podsećamo, nedavno je objavljeno da je za izgradnju Hrama, 3. jula, Vlada odlučila da donira milijardu dinara ili 8,5 miliona evra, u isto vreme kada je za ugroženi Novi Pazar iz budžetske rezerve izdvojeno je 10 puta manje novca – 91 milion dinara.

Nije prvi put da Vlada finansira radove na Hramu Svetog Save iz budžetske rezerve – zapravo to je pravilo već nekoliko godina. Kako je nedavno objavljeno, samo u toku 2019. iz tekuće budžetske rezerve je Crkvi isplaćeno 11 miliona evra. Osim toga, za Hram Svetog Save se posebno izdvaja novac od doplatnih poštanskih markica.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk nedavno je upozorio da se budžetska rezerva koristi kao sredstvo za kupovinu podrške, te da se svake godine enormna suma od 400 miliona evra potroši kroz budžetsku rezervu.

“Tu mi vidimo šta je njima važnije. Važnija im je podrška Crkve za nešto što se sprema, nego borba sa koronavirusom. Dakle, nije sporna sama upotreba novca, odnosno namena za koju je novac određen. Problem je u tome što se to moglo predvideti i originalnim predlogom budžeta u novembru, a i kada je usvajan rebalans u maju. Dakle, pre samo mesec i po dana Skupština je raspravljala o rebalansu i u tom rebalansu niko nije pominjao tih milijardu dinara za završetak Hrama Svetog Save. Pa nemoguće da su u Vladi shvatili u poslednjih mesec dana da je taj novac neophodan u tako kratkom roku za tu namenu. O tome se radi. Ovo je idealan način da se izbegne javnost i za još manju transparentnost trošenja novca poreskih obveznika ove zemlje. Na tome građani moraju da insistiraju jer to je njihov novac”, rekao je Ćulibrk za N1.


PROČITAJTE I:

EPARHIJA VALJEVSKA TUŽBOM PROTIV KLEVETA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.