Ljudi
ljudi/27.12.2020.

Preminuo Saša Gočanin

ljudi
  • Ivan Rizinger
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Ivan Rizinger

 

Saša Gočanin, urednik i producent diskografskih izdanja, vlasnik i direktor diskografske kuće Take It Or Leave It Records, odgovorni urednik Rockomotive, dugogodišnji novinar i urednik u muzičkim novinama, na radiju i televiziji, ugledni član stručnih udruženja u Srbiji i svetu preminuo je jutros, u 53. godini, u Kovid bolnici u Kruševcu.

Rođen je 15.03.1968. u Kraljevu. Završio Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Od oktobra 1988., stalno živeo u Beogradu. Studirao medicinu i pravo na Univerzitetu u Beogradu.

Svoju karijeru započeo je oktobra 1984. kao muzički saradnik i novinar u Radio Vrnjačkoj Banji. Potom autor više autorskih emisija. 1988. godine počinje da piše za Pop Rock. 1990. piše za, u to vreme, najtiražniji tinejdžerski časopis u SFR Jugoslaviji, magazin ĆAO. U januaru 1991. počinje da radi i kao muzički saradnik, a vrlo brzo i kao muzički urednik i voditelj na Radio Politici. Pored svih obaveza na Radio Politici učestvuje kao jedan od urednika u osnivanju i radu Univerzitetskog radija Index u Beogradu 19.juna 1992. godine.

U maju 1992. pokreće sopstvenu diskografsku kuću Take It Or Leave It Records (prvo izdanje bio je debi album "Samo hladno" tuzlanske grupe Rupa U Zidu, koja definitivno 1994. po njegovom dolasku sa Radija Politika prerasta u profesionalnu disko kuću. U to vreme Take It Or Leave It Records, vodeći diskograf u oblasti domaće rock muzike (Deca Loših Muzičara, Atheist Rap, Direktori, Block Out, Darkwood Dub, Orthodox Celts, Del Arno Band, Neverne Bebe, Kerber, Osvajači...).

S početka devedesetih, na taj način prerasta u multižanrovsku kuću koja se specijalizuje za izvoz domaćeg Ethno / World music-a, s posebnim akcentom na trubačkim orkestrima (prvi u SR Jugoslaviji izdaju muziku tog žanra na novom formatu - kompakt disku (CD) što bi trebalo da predstavlja glavni izvozni proizvod na tržište Evrope i sveta apostrofirajući Fejata Sejdića, Milovana Miću Petrovića, Slobodana Salijevića, i naravno, Šabana Bajramovića, kao autohtone muzičke ličnosti sa naših prostora.

Te godine, 1994., album "Arhangel II" objavljen za Muzičku i kasetnu produkciju Makedonske radio televizije juna 1993, pod nazivom "Dno", u Jugoslaviji je na kaseti licencno objavio Take It Or Leave It Records. Bila je to prva licenca na teritoriji Srbije po raspadu SFR Jugoslavije. Danas TIOLI Records predstavlja respektabilno ime u istoriji domaće diskografije, ali se kao i ostali nalazi na prekretnici jer se sa sigurnošću ne može odrediti buduća funkcija diskografa u sklopu muzičkog posla.

Veliki rock 'n' roll entuzijasta, strastveni kolekcionar ploča, CD i DVD, sa bogatim znanjem i osobitim darom za otkrivanje novih strujanja u muzici, bio je spreman da uvek pomogne mladim snagama da dođu do svoje šanse u diskografiji, od tinejdžerskih dana svestan da muzička grupa ne može da uspe bez pomoći sa strane, gotovo uvek u ulozi izvršnog producenta, uvek spreman da kvalitetnim savetom pomogne...

Kosmopolita, ali pre svega humanista i tradicionalista, smatrao je da je rock, ali i uopšteno uzevši i kompletna muzička scena u zemlji u kojoj je rođen, SFR Jugoslaviji, bila veoma bogata i ravnopravna sa ostatkom sveta. Zbog toga je bilo nemoguće ne baviti se baš tim poslom.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.