Ljudi
ljudi/9.02.2022.

Preminuo Milan Vlajčić

ljudi
  • Fondacija Tanja Petrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Fondacija Tanja Petrović

 

Novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić preminuo je iznenada u 83. godini u Beogradu.

Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Književne kritike i oglede objavljivao je od 1960. u časopisu Delo, uređivao je kulturne rubrike časopisa Student i Mladost, književne listove Vidici, Gledišta i Književni glasnik.

Od 1970. godine radi kao novinar i urednik dnevnog lista Politika, gde je pisao pozorišnu, televizijsku i radio kritiku, dok je od 1985. do 2004. godine bio stalni filmski kritičar tog lista.

Na konkursu Morava-filma (Beograd) dobio je najvišu nagradu za najbolju jugoslovensku filmsku kritiku 1977. godine.

Dobitnik je još niza nagrada, među kojima su "Milan Bogdanović" za 1981. godinu za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV, "Dušan - Duda Timotijević", koju dodeljuje nedeljni list TV novosti, za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1984. godini, "Zlatno pero", koju dodeljuje Institut za film u Beogradu, za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini i Zlatni beočug grada Beograda 2000. godine za trajni doprinos kulturi, Fondacije BK za doprinos kulturnom novinarstvu, za 2003. godinu, prve nagrade za 2014. godinu, za vrhunski domet u kulturnom novinarstvu koju dodeljuje novopokrenuta Fondacija Tanja Petrović, „Nebojša Popović“ 2018 (Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka) za trajni doprinos filmskoj kulturi, nagrade Životni stil 2018 (nezavisna kuća Fabrika) za doprinos kulturi Srbije.

Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija.

Vlajčić je bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, član je Srpskog književnog društva i srpskog Pen centra i Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. 

Od 2004. do 2017. godine bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista Blic, a tokom poslednje dve godine radio je za portal i list Nova.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPOLOVA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.