Ljudi
ljudi/4.01.2022.

Preminuo mladi reditelj Luka Kurjački

ljudi
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Mladi dramaturg i reditelj Luka Kurjački, koji je bolovao od malignog tumora na mozgu, juče je izgubio bitku s opakom bolešću. Građani Srbije mesecima su prikupljali novac za njegovo lečenje u Japanu, brojne humanitarne akcije su organizovane, ali Lukino stanje se naglo pogoršalo i on je preminuo pre nego što je mogao da primi terapiju koju je dugo čekao.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda u toku je ciklus hitova sa 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, od kojeg je sav prihod od ulaznica bio namenjen za lečenje Kurjačkog.

Luka je rođen 1989. godine u Zadru. Odrastao je i živeo u Beogradu gde je završio gimnaziju, a zatim i fakultet. Bavio se pisanjem, režijom, sportom i planinarenjem. Živeo je uobičajenim životom mladog čoveka sve do trenutka kada mu je saopšteno da ima tumor na mozgu.

U januaru 2015. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije operisan je prvi put. Operacija je uspešno završena, ali je 2018. došlo do recidiva bolesti. Usledila je druga operacija posle koje je Luka primao radioterapiju.

Luka se posle rehabilitacije vratio svom uobičajenom životu sve do kontrolnog pregleda magnetnom rezonancom u aprilu 2021. godine kada je nalaz pokazao da se bolest ponovo vratila. Nažalost, nakon treće operacije u maju 2021. godine ustanovljeno je da se radi o Glioblastom mutant WHO gradus IV, najagresivnijem malignom tumoru na mozgu. Nakon treće operacije Luki je narušena sposobnost pisanja, čitanja i govora.

Kontrolni snimak magnetnom rezonancom napravljen 10.11. 2021. godine pokazao je da uprkos hemioterapiji lekom Temodal koju Luka prima, tumor raste. Novac je bio neophodan za njegovo lečenje na klinici u Japanu, koja primenjuje inovativnu terapiju za glioblastom lekom Delytact. Klinička studija koja je sprovedena pokazala je njegovu visoku efikasnost, a lekari u Japanu su potvrdili da je Luka dobar kandidat za ovu vrstu terapije.


PROČITAJTE I:

HITOVI BELDOKSA ZA LUKU KURJAČKOG


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.