Ljudi
ljudi/5.05.2023.

Otkazani programi zbog Dana žalosti

ljudi
  • Pixabay/Kayla Aguiar
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / SEEcult / Foto: Pixabay/Kayla Aguiar

 

Sve ustanove kulture otkazale su programe do kraje ove nedelje, nakon tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu u kojoj je jedan učenik ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja. U Srbiji je tim povodom proglašena i trodnevna žalost od 5. do 8. maja.

Narodno pozorište otkazalo je sve predstave od 3. do 7. maja, a porodicama nastradalih učenika i zaposlenih u OŠ “Vladislav Ribnikar” izrazilo je saučešće.

Jugoslovenska kinoteka otkazala je sve projekcije već od 3. maja, a program će nastaviti prema planu od 8. maja. Filmovi koji su bili predviđeni u ovom periodu biće na programu u toku juna.

Zbog tragedije su otkazani od 3. maja svi planirani programi Kulturnog centra Beograda, uključujući i projekcije u DKC-u. Program KCB-a biće nastavljen 8. maja.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) odložilo je realizaciju programa u okviru Prolećne izložbe "Kraj kapitalizma - tačka doviđenja"  zbog tragičnih događaja i proglašenja trodnevne žalosti u Srbiji.

Izražavajući saučešće porodicama nastradalih, svim nastavnicima i đacima OŠ "Vladislav Ribnikar", ULUS je saopštio da će njegovi izlagački prostori biti zatvoreni do 8. maja, kada će se od 12 sati u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” biti nastavljena realizacija Prolećne izložbe i otvaranje samostalne izložbe umetnice Darinke Pop Mitić u Galeriji ULUS u 19 časova.

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odložen je zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar". Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke saopštio je da duboko saoseća sa porodicama nastradalih.

Zbog velike tragedije otkazana je premijera Marvelovog filma "Čuvari galaksije", u Galeriji Beograd, kao i ostale projekcije filma zakazane u drugim bioskopskim salama, saopštili su distributeri. Film će premijerno biti prikazan u sredu 10. maja, u Cineplexx Galeriji Beograd, a od narednog dana, 11. maja naći će se na repertoaru bioskopa Srbije i Crne Gore.

Zbog tragičnog događaja i iz poštovanja prema žrtvama i porodicama stradalih, pomereno je i otvaranje izložbe "Italija je u modi" u Etnografskom muzeju. Novi datum otvaranja izložbe je 11. maj u 18 sati.

Galerija Dots otkazaa je koktel predviđen za 6. maj, ali će tog dana redovno raditi od 12 do 15 sati. Poslednji dan izložbe "Connecting the Future" sa radovima mladih umetnika iz Srbije i Holandije biće stoga 9. maj.

Otkazano je i otvaranje izložbe grafika "Magija sa porukom" slikara, i kompozitora Milana Ignjatovića u Galeriji RTS-a, planirano za 5. maj.

Savremena galerija u Subotici otkazala je performans umetnika Branka Miliskovića koji je bio planiran za 5. maj. Navodeći da saoseća sa žrtvama i njihovim porodicama, Savremena galerija najavila je da će novi termin Miliskovićevog performansa biti 19. maja, čime će biti  završena njegova izložba “Artefakti” u Subotici.


PROČITAJTE I:

OTVOREN KONKURS ZA IZLOŽBU "PORTRET NA IKONI"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.