Identitet u amanet
identitet u amanet/24.07.2020.

Prva molitva muslimana u Aja Sofiji

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / InsajderStotine muslimanskih vernika okupilo se danas na prvoj molitvi u Aja Sofiji u Istanbulu, koja je bila jedna od najznačajnijih hrišćanskih katedrala, a koja je ponovo pretvorena u džamiju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čitao je Kuran, a zatim je sa četiri minareta upućen poziv na molitvu, javila je agencija Frans pres.

Hiljade muškaraca i žena, koji su stigli u Istanbul iz čitave Turske, učestvovali su u molitvi u odvojenim delovima izvan Aja Sofije, prenosi Insajder.

Istovremeno za čelnike pravoslavnih crkava u Grčkoj, Sjedinjenim Državama i drugde u svetu, ovaj dan je "dan žalosti".

Odbacujući međunarodne kritike, Erdogan je izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije iz muzeja u džamiju početkom ovog meseca, ubrzo posle presude najvišeg upravnog suda Turske da je Aja Sofija nelegalno pretvorena u muzej pre više od osam decenija.

Taj potez izazvao je uznemirenost u Grčkoj, Sjedinjenim Državama i među ostalim hrišćanskim crkvama koje su pozvale Erdogana da zadrži status muzeja za Aja Sofiju, kao simbola hrišćanskog i muslimanskog jedinstva.

Papa Franja je izjavio da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno", rekao je papa sredinom ovog meseca.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul. Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej.

Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO). Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

Grčka pravoslavna arhiepiskopija u Njujorku nazvala je predstojeće molitve "kulturnom i duhovnom zloupotrebom i kršenjem svih standarda verskog sklada i međusobnog poštovanja.

Ona je pozvala vernike da današnji dan poštuju kao dan "žalosti i očigledne tuge". Arhiepiskop Elpidoforos sastao se juče u Vašingtonu s američkim predsednikom Donaldom Trampom i potpredsednikom Majkom Pompeom kako bi razgovarali o promenjenom statusu Aja Sofije.


PROČITAJTE I:

MISTERIJA PALATE CARA MAKSIMILIJANA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.