Ljudi
ljudi/15.06.2023.

Sećanje na monaha Haritona

ljudi
  • Manastir Dečani
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Kosovo Online / Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

 

Na današnji dan pre 24 godine, neposredno nakon ulaska snaga Kfora na Kosovo, kidnapovan je otac Hariton, monah manastira Sveti Arhangeli, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su godinu dana kasnije u selu Tusus kod Prizrena.

Njegovo obezglavljeno telo nađeno je godinu dana kasnije od strane Komisije za ekshumaciju, u selu Tusus kod Prizrena. Utvrđeno je da je glava odsečena oštrim predmetom. Kosti ruke bile su polomljene, kao i kičma, kojoj je nedostajalo nekoliko pršljenova. Ojeća je u predelu srca bila izbodena nožem. Svoj monaški put otac Hariton (rođen 1960) započeo je u manastiru Crna Reka 1995. godine, a 1998. je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena zamonašen, što je bilo prvo monašenje u ovoj svetinji posle 550 godina.

Kako su iz manastira Visoki Dečani saopštili na Tviteru, u novijoj istoriji Spske pravoslavne crkve, malo je tako duboko uznemirujućih, ali nadahnjujućih priča, kao što je priča oca Haritona, prenosi portal Kosovo Online.

"Njegov nesebičan život monaškog poziva i njegov tragični kraj svedoče o burnim vremenima koja su zahvatila Kosovo u osvit 21. veka. Sukob na Kosovu je okončan 15. juna 1999. godine mirovnim sporazumom na osnovu rezolucije SB UN 1244. Nemačke snage Kfora su ulazile u Prizren, dok je milicija kosovskih Albanaca, OVK, već aktivno delovala u gradu. Izbeglice kosovskih Albanaca su se vraćale, a hiljade građana Srbije napuštalo je grad u strahu od nasilja. Otac Hariton je toga dana bio na putu da poseti izolovanu srpsku porodicu u gradu. Na žalost, ovo putovanje je bilo njegovo poslednje. Na putu, u nekadašnjem "Domu JNA", koji je tada služio kao štab OVK, vozilo oca Haritona je zaustavljeno. Uhapsilo ga je nekoliko pripadnika OVK obučenih u crne uniforme, i odveli u mrak. O jezivoj epizodi svedočio je nemački novinar koji je blagovremeno obavestio srpskog pravoslavnog episkopa, koji je takođe bio u Prizrenu. Obaveštene su i vlasti Kfora, ali ništa nisu mogle da urade", navode iz Visokih Dečana.

Dodaju da je, uprkos neumornim naporima Crkve da ga locira, sudbina oca Haritona ostala misterija sve do avgusta 2000. godine, kada je Komisija za ekshumaciju otkrila njegovo telo u improvizovanoj grobnici u blizini Prizrena.

"Na istoj lokaciji će se kasnije otkriti još nekoliko tela Srba koji su kidnapovani i nestali u burnim posledicama oružanog sukoba. Proces identifikacije je bio težak zadatak. Među ostacima pronađena je njegova monaška odežda. U džepu habita nalazili su se lična karta oca Haritona i monaška brojanica, nemi simboli njegove vere i identiteta. Forenzičko ispitivanje je dalo jezivu sliku poslednjih trenutaka oca Haritona. Njegova glava nije pronađena, a bilo je znakova da je odsečena. Više slomljenih kostiju svedočilo je o nasilnoj prirodi njegove smrti. Na njegovom monaškom habitu i džemperu u predelu srca bili su tragovi uboda nožem, dok su na prednjem delu džempera bili tragovi evidentno oštrog predmeta", ističe se u objavi.

Navodi se da je smrt oca Haritona "bolan podsetnik na posleratne dane u kojima se nastavilo nasilje nad mnogim nedužnim ljudima".

"Jedan broj kosovskih Albanaca u Prizrenu seća se da im je otac Hariton čak pomagao da nabave hranu u vreme kada su nekoliko meseci ranije napuštali grad. Njegova posvećenost svojoj veri i svojoj Crkvi, čak i suočena sa takvim nedaćama, stoji kao svedočanstvo njegovog trajnog duha. Dok ga se sećamo, podsećamo se na otpornost i čvrstinu ljudskog duha i hrišćanske vere. Otac Hariton, zajedno sa ocem Stefanom, još jednim srpskim monahom, koga su oteli i ubili pripadnici OVK kod Kline, već se poštuju kao novomučenici i uskoro bi mogao da budu zvanično kanonizovani od naše Crkve", navode iz manastira Visoki Dečani.

Iz Visokih Dečana ističu da ni nakon 24 godine nije pokrenuta zvanična istraga o ovom stravičnom zločinu.

"Međutim, ostaje nada da će Kosovske specijalizovane komore i Kancelarija specijalnog tužioca, sud koji se nalazi u Hagu baciti više svetla na ovo pitanje. Oni su prvenstveno zaduženi za vođenje suđenja u vezi sa zločinima za koje se tvrdi da su ih počinili pripadnici OVK, i mogli bi otkriti dalje informacije o zločinima počinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu. Očekuje se da će ovaj postupak pomoći da se otkrije ko je mogao biti odgovoran za otmice Srba i drugih nealbanaca u oblasti Prizrena i drugde na Kosovu i rasvetliti okolnosti oko ubistva oca Haritona", zaključuju iz manastira Visoki Dečani.


PROČITAJTE I:

ZENICA OKA MOG GNEZDO JE LEPOTE TVOJE

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.