Ljudi
ljudi/5.11.2022.

Spomen ploča Milanu Mladenoviću

ljudi
  • Ivan Sijak
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Ivan Šijak

 

Beograd je u subotu, 5. novembra, postao bogatiji za još jedno važno kulturno obeležje. Na ulazu u zgradu u kojoj je od 1973. do 1994. godine stanovao Milan Mladenović, u Bulevaru Milutina Milankovića 28 u Novom Beogradu, otkrivena je spomen ploča sa Milanovim likom, uz stihove pesme ,,Zemlja" EKV-a:

,,U svakom porazu
ja sam video deo slobode
I kad je gotovo
Za mene, znaj, tek tad je počelo". 


Spomen ploču posvećenu Milanu Mladenoviću otkrila je Maja Maričić ispred Zadužbine Milana Mladenovića, koja je ovom prilikom okupila Milanove prijatelje i stanare zgrade, njegove nekadašnje komšije. Na ovaj način obeležena je godišnjica Milanove prerane smrti. Napustio nas je 5. novembra 1994. godine.  

Spomen ploča je autorsko delo umetnice Lane Vasiljević, veličine je 75x50 cm i izrađena je od aluminijuma. Postavljena je naporima Zadužbine, uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

,,Bila mi je velika čast da stvaram ovaj reljef. Milana nisam poznavala lično, ali je njegova umetnost obeležila veliki deo i moje mladosti i života kasnije. Vrlo je teško uhvatiti taj njegov specifični pogled i izraz lica, a da se vidi i njegova nežna priroda i taj bunt, borba za slobodu. Plitki reljef, a poluprofil, još jedan veliki izazov... Ipak, bila sam okružena sa dosta fotografija, video snimaka i arhivskog materijala, da sam imala doživljaj kao da je sveprisutan, kao da je sve vreme pored mene. Kao da smo vodili dijalog dok sam stvarala... Izuzetno emotivno i intimno iskustvo", kazala je o radu na spomen ploči posvećenoj Milanu Mladenoviću Lana Vasiljević, akademska vajarka. 

,,Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su hteli da čuju tu muziku i te poruke", osvrnuo se Zoran Kostić Cane, Milanov prijatelj, na značaj postavljanja spomen ploče na ulaz Milanove nekadašnje zgrade. 


PROČITAJTE I:

MILAN MLADENOVIĆ: KAO DA JE BILO NEKAD


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.