Ljudi
ljudi/28.05.2019.

Valjevo: Niko ne zaslužuje da bude gladan

ljudi
  • Valjevo / Radmila Savković /Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: VAmedia„Niko ne zaslužuje da bude gladan“, poruka je napisana u izlogu ćevbdžinice Bucko u Valjevu kojom se obaveštavaju oni koji su gladni i nemaju novca da obrok plate, da ga mogu i bez novca dobiti baš na tom mestu.

Kada se pre par godina u Valjevu u jednoj od prodavnica pojavilo obaveštenje da se može kupiti bajat hleb u pola cene, redovi su bili ogromni. Kupovao se hleb tvrd kao kamen na veliko. U redovima za ovaj hleb bili su mahom penzioneri i stariji sugrađani, ali i oni koji su do skora verovali da pripadaju nekom srednjem sloju u Srbiji. Par meseci kasnije mnogi su osudili ovakav potez navodeći da ako se zaista htelo pomoći ljudima koji nemaju onda su se trgovci trebali odreći marže za taze i svež hleb, a ne da se prodaje ono što je trebalo baciti.Valjevo / Foto: Vesna Raković

U Valjevu se ovih dana desilo nešto nesvakidašnje, nešto na šta nismo navikli i što će se teško ponoviti, a kamoli omasoviti. Vlasnik ćevabdžinicee Bucko, preko puta Muzeja, u izlog je stavio obaveštenje:

„Ako ste gladni , a nemate novca, ovde možete dobiti neki obrok. Platićete kada budete imali novca, a i da ne platite – Niko ne zaslužuje da bude gladan! Vratimo veru u ljudskost!“Foto: VAmedia

Ljubazne prodavačice kažu da u potpunosti podržavaju postupak svog gazde kojim se kako kažu vraća nada u ljudskost i pokazuje da još ima dobrih ljudi. Na njima nije lak posao jer upravo one treba da procene kome je takav beplatan obrok neophodan i da uslugu pruže na način da oni koji imaju da plate ne primete i nijednim svojim gestom ne uvrede gladnog čoveka.

„Gladnih ljudi ima, ali oni su dosta ponosni i neće to odmah reći, oni su i u tome nekako skromni. Mi nekad čim čovek uđe na vrata možemo da procenimo da li mu je potreban besplatan obrok“, pričaju prodavačice.

Ćevabdžinica radi, dobro je posećena i teško će bilo ko uočiti ko je od kupaca dobio besplatan obrok. Ipak kažu ima i onih koji dobrotu vlasnika radnje žele da zloupotrebe. Na svu sreću njih nema mnogo.Foto: VAmedia

Iako je standard Valjevaca iz godine u godinu sve lošiji i oni koji imaju neke prihode teško preživljavaju, broj lica koja se hrane na narodnom kazanu i dalje je 500. Pravila su takva da lice koje bi u svakom pogledu trebalo da dobije jedan besplatan obrok dnevno to ne može ostvariti ukoliko se na njemu recimo vodi neka livada u nekom valjevskom selu koju ne mogu ni prodati, a koja je u najvećem broju slučajeva stečena nasleđem.

Gest i odluka vlasnika ćevabdžinice Bucko utoliko je veća i značajnija , a o pohvali da i ne govorimo. Zahvalnost sigurno stiže od pogleda onog ko je dobio besplatan obrok jer ga nije mogao platiti. U tom pogledu biće zahvalnosti i sreće, nade i zaista vere u ljudskost. I nek im je prijatno.

Gorčina treba da ostane onima koji ne mogu popiti kafu bez bajadere.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.