Identitet u amanet
identitet u amanet/2.12.2022.

Foto-šetnja kroz kulturnu baštinu Valjeva

identitet-u-amanet
  • Kaleidoskop media
  • Kaleidoskop media
Autor fotografije:

Priredila: Gordana Tadić

Foto: MIlan Marković, Vesna Stevanović-Raković, Sonja Kamenković

 

Valjevo je grad bogate istorije, kulture i tradicije, a kada pomenemo maternji jezik i nadaleko poznat po čistoći govora. Sa pravom se Valjevci diče pravilnim govorom koji odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost. Nisu Valjevci samo ponosni na talenat pravilnog govora koji odlikuje valjevski kraj. Generacije mladih Valjevaca stasavaju na pričama iz daleke i bliže prošlosti. 

Tu je više verzija priča o postanku i naseljavanju grada na Kolubari, Prvi srpski ustanak i herojsko stradanje knezova Ilije Birčanina i Alekse Nenadovića, Prvi svetski rat i bolna priča o Valjevskoj bolnici i ranjenicima, nadaleko čuveni spomenik partizanu Stjepanu Stevi Filipoviću, obešenom na brdu Vidrak iznad Valjeva u Drugom svetskom ratu, koji još od tog doba izaziva oprečne stavove Valjevaca.

Nadaleko poznat je i Gradac, jedna od najčistijih reka u Srbiji, ali i brojni manastiri valjevskog kraja. Putnicima namernicima možda najpoznatiji Lelić Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i Ćelije, zauvek osveštane duhom Ave Justina. Tu je i čuveno selo Petnica, sa starom crkvom i nadaleko poznatom Istraživačkom stanicom.

Valjevo

Valjevci će vas odmah po dolasku u grad odvesti u Tešnjar, jednu od retkih orijentalnih celina sačuvanih u Srbiji. Većina kuća u njoj nastala je u 19. veku, a u vremenu nastanka ovih objekata u njima su se nalazile prodavnice, radionice, trgovački i zanatski magacini.

Čuvena Valjevska gimnazija koja ovog novembra slavi svoj 152. rođendan iznedrila je generacije vrhunskih učenika od kojih su mnogi zauvek zadužili srpski narod. Valjevci su svesni da su ljudi najveće bogatstvo jednog naroda, pa uvek sa ponosom nabrajaju najbolje od njih.

Ekipa magazina Kaleidoskop media je u okviru projketa “Identitet u amanet - Mladi u fokusu” tokom jeseni 2022. boravila u Valjevu, a kulturnu baštinu grada na Kolubari sagledavali smo iz ugla mladih gimnazijalaca koji su bili naši domaćini i vodiči. U prethodnim tekstovima plasirali smo dva filma, a sada vas vodimo u foto šetnju kroz ovaj grad izuzetno bogatog kulturnog nasleđa.

Trg Živojina Mišića / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Spomenik Živojinu Mišiću / Foto: Sonja Kamenković

Spomenik Desanki Maksimović / Foto: Sonja Kamenković

Muzej Valjevo, Foto: Vesna Stevanović-Raković

Muzej Valjevo / Foto: Sonja Kamenković

Muselimov konak / Foto: Sonja Kamenković

Muselimov konak / Foto: Sonja Kamenković

Valjevski muzej se nalazi tik uz Muselimov konak i mesto gde su posečeni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin

Mesto gde su posečeni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Ulaz u Tešnjar preko Kolubare / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Tešnjar / Foto: Vesna Stevanović-Raković

Spomenik Stevanu Filipoviću na brdu Vidrak / Foto: Sonja Kamenković

Valjevska gimnazija osnovana je 1870. / Foto: Sonja Kamenković

Valjevska gimnazija osnovana je 1870. / Foto: Sonja Kamenković

Manifestacija "Tešnjarske večeri", posvećena kulturnoj baštini se održava već 35 godina / Foto: Vesna Stevanović-Raković

U blizini Valjeva se nalazi srednjovekovno utvrđenje Jerinin grad / Foto: Milan Marković

Manastir Pustinja je najstarija crkva valjevske eparhije posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice / Foto: Milan Marković

2022. godine obeleženo je 400 godina od izrade živopisa u manastiru Pustinja / Foto: Milan Marković

Fresku Svetog Jovana Krstitelja u Manastiru Pustinja poznatu i po nazivu „Sveti Jovan Krilati“ odlikuju tačne proporcije, izuzetan kolorit, lakoća i prozračnost, a po lepoti je upoređuju sa mileševskim Belim anđelom / Foto: Milan Marković

Zgrada stare železničke stanice u Valjevu iz 1908. godine / Foto: Milan Marković

Arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Istraživačke stanice Petnica, u saradnji sa speleolozima Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva, otkrili su najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi u do sada nepoznatnoj dvorani u Petničkoj pećini / Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo

Manastir Ćelije, u blizini Valjeva / Foto: Wikimedia Commons, vanilica

Manastir Lelić, zadužbina Vladike Nikolaja, njegovog oca Dragomira i majke Ekaterine Velimirović / Foto: Eparhija valjevska

Valjevo danasPROČITAJTE I:

VALJEVO: KORACIMA SLAVNIH PREDAKA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.