Identitet u amanet
identitet u amanet/24.11.2022.

Identitet u amanet: Mladi u fokusu

identitet-u-amanet
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić 

 

Kulturna baština naše zemlje nije planski zastupljena u obrazovnom sistemu i samo se segmentarno proučava u pojedinim predmetima. Iako je kulturno nasleđe veliki resurs i potencijal, Srbija nema obrazovnu strategiju u smislu edukovanja učenika. Činjenica je da bi kulturna baština trebala da ima ključnu ulogu u obrazovanju. Dok se jezici, nastavni planovi i programi mogu menjati, naraštaji dele izazovnu potrebu da se pogleda u prošlost kako bi se razumela sadašnjost. 

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2022. godini predstavljaju projekat „Identitet u amanet: Mladi u fokusu“, sa ciljem aktivnog učešća srednjoškolaca da percipiraju i predstave i kulturno nasleđe svojih sredina. U naš projekat su bili uključeni gimnazijalci završnih razreda iz Valjeva i Sremskih Karlovaca. 

Valjevska gimnazija

Prema savremenim principima pristupa kulturnoj baštini, aktivno učešće u promovisanju nasleđa smatra se najadekvativnijim načinom za razumevanje i razmenu znanja i iskustava u ovoj oblasti. To je ključni “alat” u prevazilaženju otuđenosti mladih od savremenih kulturnih sadržaja i kulturne baštine.

S druge strane, kulturna baština ima vrlo bitnu ulogu u obrazovanju, dok je potreba za proučavanjem prošlosti kako bi se razumela sadašnjost vanvremenska i univerzalna. Načini na koje je kulturna baština prezentovana u Srbiji, najčešće ne odgovaraju  interesovanjima i percepciji srednjoškolaca, uprkos izvesnom pomaku u poslednjih 10 godina, otkako je kulturno nasleđe prepoznato i kao turistički resurs.

Karlovačka gimnazija

Tokom septembra, oktobra i novembra 2022. ekipa magazina Kaleidoskop media je boravila u Valjevu i Sremskim Karlovcima, gde su naši domaćini i vodiči kroz kulturnu baštinu bili gimnazijalci iz ta dva grada. O stepenu važnosti njihovog aktivnog učešća govori činjenica da su učenici iz oba grada, pored iscrpnih priprema i vođenja, samostalno snimali kadrove i montirali sopstveni film. Ovi filmovi će, pored dva filma čiju produkciju potpisuje tim Kaleidoskop media, biti emitovani na našem portalu tokom novembra i decembra 2022. 

Učenici Valjevske gimnazije, foto: Sonja Kamenković

Stavljanje mladih u fokus i njihovo preuzimanje inicijative od krucijalne je važnosti. Gimnazijalci iz Valjeva i Sremskih Karlovaca su pokazali motivisanost da svojim vršnjacima predstave ono što generacije baštine u njihovim gradovima i mapiraju tačke koje imaju uticaj na razvoj identiteta tih sredina.  

Karlovačka i Valjevska gimnazija imaju plodonosnu i dugogodišnju međusobnu saradnju. Ova dva hrama obrazovanja su tokom bogate istorije postojanja iznedrila vrhunske generacije koje su ostavile duboki pečat u svim oblastima nauke i kulture Srbije.

Podsećanja radi, ove godine je Karlovačka gimnazija napunila 231. godinu postojanja, a Valjevska gimnazija 152. godine.

Stoga je i logičan izbor da upravo gimnazijalci iz ova dva grada predstave i mapiraju kulturnu baštinu svojih gradova. 

Učenici koji su učestvovali u projektu „Identitet u amanet: Mladi u fokusu“ svakako nisu tipični predstavnici svoje generacije. To su srednjoškolci sa izraženim potrebama za konzumiranjem kulturnih sadržaja, koji su se pripremili za učešće u projektu.  

Učenice Karlovačke gimnazije, foto: Gordana Tadić

Verujemo da će naš medijski pristup podstaći mlade za aktivnije sagledavanje kulturnog nasleđa, ali i razvijanje kulturnih navika. Od početka devedesetih situacija se u tom smislu rapidno pogoršava, a država bi u oblasti kulture i obrazovanja trebala da preduzme hitne mere, kako generacije ne bi ostale uskraćene za ovaj krucijalno važan deo spoznaje sopstvenog identiteta. 

U prilog tome govore podaci iz istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka „Kulturni život i potrebe učenika srednjih škola u Srbiji“ iz 2011, koji pokazuju da je većina porodica u našoj državi u teškom materijalnom položaju, zbog čega su njihovoj deci, u ovom slučaju-srednjoškolcima, apriori uskraćeno učešće u kulturnim programima. 

Shodno tome, ova generacija nije razvila kulturne potrebe, zašto nije ni mogla da ih operacionalizuje u kulturne navike, sa čim je komplementarna i smanjena kulturna ponuda u gradovima izvan kulturnih centara, Beograda i Novog Sada.  

Istraživanjem je detektovana nezainteresovanost kao glavna smetnja za potpuniji kulturni život sredoškolaca, dok čak 79% od uzorkovane populacije retko ili nikada ne posećuje kulturno-istorijske spomenike. Prema zaključcima ovog istraživanja, za takvo stanje je odgovorna smanjena sposobnost transformacije i prilagođavanja novim načinima rada i komunikacije kulturnih ustanova. 

Isti zaključak proizašao je i iz projekta Kaleidoskop media „Iz drugog ugla“, koji je naš magazin realizovao 2021. godine, u kom su srednjoškolci ispoljili veliko interesovanje i agilnost kada su bili motivisani i kada im je pružena prilika da budu vrsta vodiča kroz umetničke postavke u Muzeju Tera u Kikindi, kao i kolekcije Palate Srbija i Muzeja Zepter u Beogradu. Tekstovi, video prilozi i galerije fotografija, kao rezultati projekta, izazvali su veliko interesovanje čitalaca Kaleidoskop media za posetu ovim kulturnim tačkama. 

Budući da je za mlade naraštaje, uključujući i učenike srednjih škola, najprijemčiviji vid komunikacije putem digitalne tehnologije, ovaj način se ispostavio kao najpovoljniji i pri opservaciji i prezentaciji kulturne baštine. Njihov način sporazumevanja je kratka forma video zapisa i propratnih komentara, kako bi i neki običaj ili kulturno-istorijski spomenik iz njihovog kraja mogao da postane tema komunikacije.  Tako će i prilozi koje ćemo plasirati tokom novembra i decembra biti i predstavljeni u magazinu Kaleidoskop media, u rubrici Identitet u amanet.


 


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA

TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.