Muzika
muzika/14.05.2020.

Valjevci organizuju svoj Džez fest

muzika
  • Valjevo / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: VAmedia

Valjevskog Džez festa će ipak biti, odluka je Saveta ove manifestacije bez obzira na odluku gradonačelnika Valjeva da se ova manifestacija ne održi.

Nakon što je valjevska javnost burno reagovala osuđujući odluku gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da se posle 35 godina Džez fest ne održi, ali i brojnih predloga samih građana da se ne sme dozvoliti da jedna manifestacija sa takvom tradicijom prestane da postoji, Savet Džez festa odlučio je da orgaizuje Džez fest shodno mogućnostima.

“Kad smo se prihvatili veoma nezahvalnog posla organizovanja jedne kulturne manifestacije u doba potpune kulturne degradacije, kada smo na svoja pleća prihvatili odgovornost spašavanja jednog kulturnog dobra koje smo, smatramo, pozajmilli od svoje dece, a koju su nama, njihovoj deci, ostavili neki vredni i odgovorni ljudi, znali smo da ništa neće biti lako. Znali smo da imamo ogroman zadatak sticanja poverenja i vraćanja vere u muziku, kulturu, ljudskost. Nećemo lamentirati, nećemo se ljutiti i optuživati međusobno da ne razumemo šta je ova manifestacija i nećemo objašnjavati zašto je veća od svih nas i zašto treba da je branimo do poslednjeg atoma snage i razuma. Samo ćemo vam čvrsto obećati – valjevski Džez fest će se na ovaj ili onaj način desiti i ove i u još mnogo godina koje dolaze”, navodi se  u saopštenju Umetničkog saveta.

Plakat prošlogodišnjeg Valjevo Džez festa

Aleksandar Urošević predsednik Saveta  kaže da ovo telo ne želi da se “cela stvar politizuje”.

„Za manje od 24 sata, od kada smo na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavili šta želimo, imali smo 10.000 poseta i na desetine poruka ljubitelja džeza, kulture i umetnosti, naših prijatelja i građana Valjeva koji su na razne načine, od finansija do logistike, spremni da nam pomognu da se valjevski „Džez fest“, jedini domaći festival koji neprekidno traje i koji neguje domaće džez umetnike, održi. Tako da će festivala biti“, decidan je Urošević.

S obzirom da je i začetnik ove manifestacije čuveni saksofonista Jovan Maljoković podsetio da Džez fest nije uvek imao novca, ali se uvek održavao, ne treba ni sumnjati da će rešenje biti pronađeno.

Upravo danas 14. maja valjevski Centar za kulturu trebao bi da se izjasni o prihvatanju ili odbijanju dva miliona dinara koje je Ministarstvo kulture konkursom opredelilo za pomenutu manifestaciju. U izjavi novinarima direktor centra za kulturu Nemanja Rasulić kaže:

”Mi znamo šta ćemo odgovoriti. Sledićemo odluku Grada, a Grad je doneo odluku da se zbog nedostatka novca u budžetu festival ove godine ne održi”.

Kako sada stvari stoje bez obzira na odluku gradonačelnika i direktora CZK Valjevci će organizovati svoj Džez fest, a u istorijatu same manifestacije ali i grada Valjeva ostaće za buduća pokolenja zauvek zapisan sraman pokušaj jednog čoveka da tradiciju dugu 35 godina prekine, a brend Valjeva uruši.


PROČITAJTE I:

GRADONAČELNIK VALJEVA UKINUO DŽEZ FESTIVAL


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.