Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/28.08.2019.

Ljuba Popović: 45 velikih dela u Beogradu

vizuelne-umetnosti
  • Vladimir Popović
  • Porodična arhiva
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Vladimir Popović 
Retrospektivna izložba slika Ljube Popovića (1934-2016), jedne od najznačajnijih ikad priređenih, kako na tlu Srbije tako i u inostranstvu, svečano će biti otvorena u sredu 4. septembra u 19 časova u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Akademik Ljuba Popović, jedno od najvećih imena srpske, ali i francuske likovne scene, rođen je u Tuzli, odrastao u Valjevu, a u Beograd dolazi kako bi studirao na Akademiji likovnih umetnosti. U Pariz se preselio već početkom šezdesetih godina. Ljubine slike se nalaze u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

Ljuba Popović / Foto: Porodična arhiva


Retrospektivna izložba u Galeriji SANU pruža kompletan uvid u njegovo stvaralaštvo. Slike su grupisane u više celina – beogradski period, prvi pariski period, osamdesete godine, zatim devedesete i period posle 2000. godine, dok se izuzetak od ovog hronološkog principa nalazi u prvom, uvodnom delu postavke gde će biti izložen monumentalni triptih "U čast Džejmsu Džordžu Frejzeru" (1976 -1978), dugačak osam metara.Ljuba Popović "U čast Džona Frejzera"

Objedinjujući četrdeset pet dela, uglavnom velikih formata iz svih perioda, izložba pruža kompletan uvid u Ljubino stvaralaštvo. Sva dela su pozajmljena iz muzejskih i privatnih kolekcija sa područja Srbije.

Izložbena postavka se sastoji od šest celina uređenih po hronološkom principu, od najnovijih ka najstarijima. Izuzetak čini prva sala, koja je jedina mogla da primi triptih "U čast Džejmsa Džordža Frejzera", iz 1976-1978 godine, dugačak osam metara, a uz koju su izložene još tri slike iz istog perioda.

Autori izložbe su Nikola Kusovac i Slavica Batos. Grafički dizajn izložbe i kataloga poveren je Branku Gavriću.Detalj sa slike Sabra, 1972, ulje na platnu, 195x130 cm

Ljubomir Ljuba Popović – u svetu poznat kao Ljuba, rođen je 14. oktobra 1934. godine, u Tuzli, od majke Spasenije iz svešteničke porodice i oca Alekse, trgovca koji je posedovao imanje sa krčmom i dućanom, na drumu između Tuzle i Zvornika. Neposredno pred početak Drugog svetskog rata porodica se seli u Valjevo.

U Valjevu, Ljuba završava osnovnu školu, a potom nižu i višu gimnaziju. Za taj period vezani su druženja i igre s vršnjacima, ulazak u svet avanturističkih romana, fascinacija fudbalom i prvi nagoveštaji crtačkog dara. Za potrebe jednog od lokalnih bioskopa izrađuje reklamne panoe velikog formata sa scenama iz filmova, zahvaljujući kojima stiče i svoje prve honorare.Soba u Firenci, 1970-1971, ulje na platnu, 162x162 cm

Po završenoj gimnaziji dobija posao selektora filmova za valjevski bioskop, malu stipendiju i mogućnost da svoj slikarski dar usavrši na beogradskoj Akademiji za
primenjenu umetnost. Promašivši rok za polaganje prijemnog ispita, upisuje se na istoriju umetnosti i, istovremeno, tokom cele školske godine, pohađa kurs crtanja u večernjoj školi u Šumatovačkoj.

Duh Šumatovačke – kroz koju su prošli mnogi poznati slikari – Ljuba će, naredne godine, preneti i na Akademiju za primenjenu umetnost. Tu nastaju njegove studije aktova u prirodnoj veličini kao i prve uljane slike sa neobičnim bićima i predmetima, uronjenim u atmosferu usamljenosti i teskobe. Iskorak u slikarski individualizam ili neke druge, dosad nedovoljno razjašnjene okolnosti, imaju za posledicu izbacivanje sa Primenjene akademije, na početku četvrte godine studija.Detalj sa slike Lavirint Apokalipse, 1988-1989, ulje na platnu, 220x200 cm

Studiranje nastavlja na Akademiji za likovnu umetnost, zahvaljujući podršci Marka Čelebonovića, koji ceni njegov rad i prima ga u svoju klasu, direktno na četvrtu godinu. Zbog odlaska Čelebonovića u Pariz, završava petu godinu u klasi Đorđa Andrejevića Kuna a potom i dvogodišnji specijalni tečaj kod Mila Milunovića. Na završnoj izložbi
studentskih radova, 1959. godine, Ljubine slike privlače pažnju Leonida Šejke, idejnog vođe pokreta Mediala, koji je neformalno bio začet sedam godina ranije.

Ljuba prvi i jedini put izlaže sa grupom Mediala 1960. godine, u Galeriji grafičkog kolektiva. U vreme izložbe nalazi se na odsluženju vojnog roka, u Bileći. U jesen 1963. godine, definitivno napušta Beograd i odlazi u Pariz, ponevši sa sobom samo jedan blok sa crtežima i nekoliko oslikanih platana smotanih u rolnu. Prvih meseci izdržava se radeći molerske poslove, štedi novac i napokon se, po preporuci Marka Čelebonovića i Mila Milunovića, javlja g-đi Žinet Sinjak (ćerki slikara Pola Sinjaka) koja ga upoznaje sa Reneom de Solijeom, eruditom i uglednim teoretičarem umetnosti.

Ljuba Popović / Vremenske grobnice

Rene de Solije će 1971. godine objaviti monografiju o Ljubi – prvu ikad objavljenu monografiju u Francuskoj o nekom našem slikaru. Posredovanjem Renea de Solijea Ljuba sklapa poznanstvo sa pariskim galeristom Marselom Zerbibom, poklonikom nadrealizma i zaštitnikom njegovih sledbenika. On mu otkupljuje platna donesena iz Beograda, pronalazi atelje i počinje da organizuje izložbe u Parizu i Briselu. Uz rad i druženje sa Zerbibom, Ljuba stupa u kontakt sa mnogim važnim akterima pariske umetničke i intelektualne scene.

Uskoro će o njemu pisati Andre Pjer de Mandijarg, Alen Žufroa, Rene Etijambl, Patrik Valdberg, Alen Boske, Gustav Rene Hoke… Početkom sedamdesetih upoznaje se sa galeristkinjom Tesom Erold, sa kojom će sarađivati i ostati prijatelj sve do svojih poslednjih dana. Lepotica dana, 1975-1976 [La Belle de jour], ulje na platnu, 210 x 300 cm

Ljubina internacionalna karijera obeležena je velikim brojem samostalnih i kolektivnih izložbi (Pariz, Brisel, Njujork, Ženeva…), izlaskom trinaest monografija (najznačajnije: 1980. godine, kod njujorške izdavačke kuće Alpine Fine Arts – sa tekstom An Tronš i 2003. godine, u izdanju pariske kuće Cercle d’Art – sa tekstom Sarana Aleksandrijana), bogatom filmografijom i velikim brojem članaka u umetničkim i književnim časopisima.

Paralelno sa aktivnostima na međunarodnom planu, Ljuba je ostavio vidljive tragove i u kulturnom prostoru svoje zemlje. Uz njegovu podršku osnovana je Moderna galerija Valjevo, koja je 2015. godine proslavila tridesetu godišnjicu postojanja.

Ljubin život ugasio se 12. avgusta 2016. godine, u Beogradu - dva meseca nakon otvaranja njegove poslednje pariske izložbe. Sahranjen je u Valjevu, na brdu iznad kuće u kojoj je proveo detinjstvo i mladost.


PROČITAJTE I:

FILM O LJUBI POPOVIĆU EKSKLUZIVNO U SANU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Stef
13.01.2021.

Ljuba,jedan od najvecih a buduci.