Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/13.10.2022.

Valjevska umetnica osvojila Italiju

vizuelne-umetnosti
  • artrabbit.com
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Privatna arhiva

 

Valjevka Božica Rakić osvojila je jednu od tri nagrade na Bijenalu savremene umetnosti Chianciano Biennale u istoimenom gradiću Kjanćano Terme u srcu Toskane, gde je, krajem leta, njen rad "Anathema" izabran u konkurenciji od 100 žiriranih radova pristiglih iz celog sveta.

Anathema, nagrađeni rad Božice Rakić

U istorijskom italijanskom gradu Kjanćano Terme, koji datira vekovima unazad od Etruraca i Rimljana, se nalazi 13 galerija, gde je krajem avgusta postavljena izložba odabranih umetničkih dela savremene umetnosti. 

Božica Rakić je diplomirani filolog turskog jezika i književnosti, a vizuelnim umetnostima se bavi tek dve godine, pa je nagrada na Bijenalu u Italiji potvrda izuzetnog talenta. Odrasla je u Valjevu, otac joj je bio slikar i rasla je okružena slikama nadrealizma. Tehnika kojima Božica pretežno stvara svoja dela su ugljen i grafitna olovka, a njene slike su usmerene ka hiper-realizmu, ukomponovane u nadrealistični ambijent.

- U srcu Toskane, u gradu koji odiše istorijom izložba je bila predstavljena publici tokom tri nedelje avgusta. Mogle su se, pored tradicionalnih slika, videti i skulpture, digitalna umetnost, fotografije… Predstavili su se umetnici iz Italije, Pakistana, Irana, USA, Engleske, Kube, Irske, a ja sam bila jedina iz Srbije, kaže za naš magazin Božica Rakić.

Božica nam prenosi atmosferu iz srca Toskane i dodaje da je Bijenalu pristustvovao veliki brpj umetnika, ali i posetilaca koji su sa nestrpljenjem iščekivali otvaranje svih galerijskih prostora.

- Bila sam jako uzbuđena, a ujedno i zatečena, jer se moj rad našao među afirmisanim umetnicima, koji su veliki deo svog života posvetili tom pozivu. Kao neko ko se u tom društvu našao isključivo zahvaljujući talentu i velikoj želji bila je prisutna pozitivna trema i saznanje šta sam postigla za jako kratko vreme. Kada sam svoje delo videla na zidu jedne od galerija, emocije su me preplavile, ali neću biti skromna, jer sam u tom momentu videla svoje delo drugim očima. Mogu slobodno reći da je moja slika tek tada krenula u svoj život. Posetioci koji su je fotografisali, komentarisali, zagledali, kao da su prepoznali sve moje emocije tokom njenog stvaranja, priseća se Božica.

Božica Rakić ispred svoje slike na postavci u Italiji

Ona kaže da je “Anathema” slika koja je zaista posebna, rađena sa dosta ljubavi i posvećenosti, u njoj ima dosta detalja, koji je čine jedinstvenom. Rađena je ugljenom i grafitnom olovkom na papiru i takva monohrom dimenzija joj daje na dramatičnosti i ostavlja dodatno jak utisak na posmatrača.  

Kako je ovo Bijenale i takmičarskog karaktera, proglašenje je ostavljeno za sam kraj izložbe. Prvu nagradu je dobio Norton Pease, USA - Horizontal/Vertical, akril na vinilu, dok su druga i treća nagrada uključivale dobijanje kritike žirija i mogućnost da se dela izlože na Bienalu u Londonu.

Božica Rakić je dobila nagradu Bijenala za rad na papiru iističe da je veoma zahvalna i ponosna na to. Takvo priznanje joj je veliki vetar u leđa i znak da je na pravom putu u stvaranju vizuelne umetnosti.


PROČITAJTE I:

UROŠ PREDIĆ: ŽIVOT POSVEĆEN LEPOTI I UMETNOSTI

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA

OLGA JEVRIĆ: KOMPOZICIJA I STRUKTURA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box