Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/13.10.2022.

Valjevska umetnica osvojila Italiju

vizuelne-umetnosti
  • artrabbit.com
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Privatna arhiva

 

Valjevka Božica Rakić osvojila je jednu od tri nagrade na Bijenalu savremene umetnosti Chianciano Biennale u istoimenom gradiću Kjanćano Terme u srcu Toskane, gde je, krajem leta, njen rad "Anathema" izabran u konkurenciji od 100 žiriranih radova pristiglih iz celog sveta.

Anathema, nagrađeni rad Božice Rakić

U istorijskom italijanskom gradu Kjanćano Terme, koji datira vekovima unazad od Etruraca i Rimljana, se nalazi 13 galerija, gde je krajem avgusta postavljena izložba odabranih umetničkih dela savremene umetnosti. 

Božica Rakić je diplomirani filolog turskog jezika i književnosti, a vizuelnim umetnostima se bavi tek dve godine, pa je nagrada na Bijenalu u Italiji potvrda izuzetnog talenta. Odrasla je u Valjevu, otac joj je bio slikar i rasla je okružena slikama nadrealizma. Tehnika kojima Božica pretežno stvara svoja dela su ugljen i grafitna olovka, a njene slike su usmerene ka hiper-realizmu, ukomponovane u nadrealistični ambijent.

- U srcu Toskane, u gradu koji odiše istorijom izložba je bila predstavljena publici tokom tri nedelje avgusta. Mogle su se, pored tradicionalnih slika, videti i skulpture, digitalna umetnost, fotografije… Predstavili su se umetnici iz Italije, Pakistana, Irana, USA, Engleske, Kube, Irske, a ja sam bila jedina iz Srbije, kaže za naš magazin Božica Rakić.

Božica nam prenosi atmosferu iz srca Toskane i dodaje da je Bijenalu pristustvovao veliki brpj umetnika, ali i posetilaca koji su sa nestrpljenjem iščekivali otvaranje svih galerijskih prostora.

- Bila sam jako uzbuđena, a ujedno i zatečena, jer se moj rad našao među afirmisanim umetnicima, koji su veliki deo svog života posvetili tom pozivu. Kao neko ko se u tom društvu našao isključivo zahvaljujući talentu i velikoj želji bila je prisutna pozitivna trema i saznanje šta sam postigla za jako kratko vreme. Kada sam svoje delo videla na zidu jedne od galerija, emocije su me preplavile, ali neću biti skromna, jer sam u tom momentu videla svoje delo drugim očima. Mogu slobodno reći da je moja slika tek tada krenula u svoj život. Posetioci koji su je fotografisali, komentarisali, zagledali, kao da su prepoznali sve moje emocije tokom njenog stvaranja, priseća se Božica.

Božica Rakić ispred svoje slike na postavci u Italiji

Ona kaže da je “Anathema” slika koja je zaista posebna, rađena sa dosta ljubavi i posvećenosti, u njoj ima dosta detalja, koji je čine jedinstvenom. Rađena je ugljenom i grafitnom olovkom na papiru i takva monohrom dimenzija joj daje na dramatičnosti i ostavlja dodatno jak utisak na posmatrača.  

Kako je ovo Bijenale i takmičarskog karaktera, proglašenje je ostavljeno za sam kraj izložbe. Prvu nagradu je dobio Norton Pease, USA - Horizontal/Vertical, akril na vinilu, dok su druga i treća nagrada uključivale dobijanje kritike žirija i mogućnost da se dela izlože na Bienalu u Londonu.

Božica Rakić je dobila nagradu Bijenala za rad na papiru iističe da je veoma zahvalna i ponosna na to. Takvo priznanje joj je veliki vetar u leđa i znak da je na pravom putu u stvaranju vizuelne umetnosti.


PROČITAJTE I:

UROŠ PREDIĆ: ŽIVOT POSVEĆEN LEPOTI I UMETNOSTI

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA

OLGA JEVRIĆ: KOMPOZICIJA I STRUKTURA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.