Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/10.07.2019.

Film o Ljubi Popoviću ekskluzivno u SANU

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaRetrospektivna izložba slika Ljuba Popović (1934-2016) biće priređena u Galeriji likovne i muzičke umetnosti SANU od 4. septembra do 20. oktobra. Na izložbi “Ljuba, 1934 - 2016“ biće ekskluzivno prikazivan i film koj je, 1974. godine, snimio Mišel Lanslo, u Ljubinom pariskom ateljeu, u pasažu Odesa. U filmu će moći da se vidi kako su izgledale neke od slika sa izložbe u momentu svog nastajanja, početkom sedamdesetih. 

Akademik Ljuba Popović, jedno od najvećih imena ovdašnje, ali i francuske likovne scene, rođen je u Tuzli, dečaštvo je proveo u Valjevu, dok je u Beogradu je, na Akademiji likovnih umetnosti, diplomirao slikarstvo.

U Pariz se preselio 1963. godine. Bio je član grupe Mediala. Njegove slike nalaze se u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.

Imaо је prеkо 30 samоstalnih i prеkо 50 grupnih izlоžbi u zеmlji i inоstranstvu. О njеgоvim dеlima su pisali naјеminеntniјi likоvni kritičari, a tеma је 18 mоnоgrafiјa i 15 vidео prојеkata. Gоdinе 1991. је izabran za člana van radnоg sastava SАNU. 

Njеgоvе nadrеalističkе viziје, оkaraktеrisanе kaо „fantastičnо“ slikarstvо, pоstavljеnе uglavnоm u rеnеsansni ambiјеnt ističu sе izražеnim naturalizmоm.

Ispunjеnе čudеsnim nеstvarnim bićima, оčima štо vas pоsmatraјu iz prikraјka, vampirušama i andrоidima kојi bоravе u isprеplеtanоm mnоštvu nеоbičnih prеdmеta, rastinja i arhitеkturе, zaјеdnо a јеdni drugima nеpоznati.Jednom prilikom je izjavio: „Slike imaju sopstvenu sudbinu, na koju se ne može uticati i o kojoj je čak iluzorno i razmišljati. Važna je jedino ta čudesna energija koja kroz njih struji i koja ostavlja tragove kako u životu slikara, tako i u životu kolekcionara“.

Popović je često kritikovao kulturnu politiku u Srbiji, kao i poteze vlasti dosadašnjih i sadašnjih vlasti, posebno u pogledu procesa evropskih integracija.

“Ne može Brisel da nam kroji spoljnu politiku. Srbija je bila carstvo. U srednjem veku smo bili vrlo moćna imperija. Jaka je bila i predratna Jugoslavija, pa čak, docnije, i Brozova tvorevina. Iz Kraljevine Jugoslavije, iz te moćne zemlje, nije se bežalo. U nju su dolazili Nemci, Rusi, Francuzi, Česi… Ne ide se u EU na način na koji je to pokušavao Boris Tadić, ili kao što to sada pokušavaju ‘Toma Vučić Nikolić’. Razlika između prošle vlasti i ove nije mnogo velika. Prošla vlast je potpuno zanemarivala kulturu. U ministarstvo i muzeje se ulazilo po rodbinskoj i partijskoj liniji. Moj odnos prema vlasti, onoj prošloj, i ovoj sadašnjoj, isključivo je vezan za to koliko doprinose kulturi. Ukoliko nju vlast ignoriše, normalno je da ću i ja da ignorišem tu vlast”, izjavio je Popović 2015. u intervjuu za “Novosti”, u kojem je ocenio da je Rusija danas moćna zemlja i da ima ogromne potencijale, te da bi saradnja Srbije sa njom bila prirodna, jer su Rusi pravoslavan, blizak narod.


PROČITAJTE I:

POVRATAK SAVE ŠUMANOVIĆA U PARIZ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.