Identitet u amanet
identitet u amanet/21.02.2023.

Snimci potopljene Valjevske Gračanice

identitet-u-amanet
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: RTS 

 

Tokom 2016. godine, zbog punjenja veštačkog jezera Stubo-Rovni, potopljena je crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić nadomak Valjeva. Crkvu poznatiju kao Valjevska Gračanica obišli su i snimili njenu unutrašnjost članovi Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ iz Čačka.

Veštačko jezero Rovni, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo, nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Izgradnja jezera i brane izazvala je burne reakcije u javnosti, jer je između ostalog potopljena crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić. Ova crkva je poznata kao Valjevska Gračanica, o kojoj prvi pisani podaci potiču iz 16. veka, i opstala je sve do 2016. godine, kada je potopljena punjenjem jezera Rovni, najvećeg regionalnog vodoprivrednog sistema koji služi za snabdevanje vodom Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Uba i Mionice. 

Članovi Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ pre osam meseci su odlučili da zarone upravo na lokaciji gde je potopljena crkva i ostali su fascinirani prizorima na koje su naišli.

Kako navodi Bojan Drašković, instruktor ronjenja kluba „Borac“, poželeli su da zarone privučeni pričom o ovoj značajnoj bogomolji koja je doživela ovakvu sudbinu, bez namere da se upuštaju u debatu oko toga da li je morala da bude potopljena.

Napominje da je u jezero moguće zaroniti samo par puta tokom godine s obzirom na to da je vidljivost jako loša i da je voda izrazito hladna tokom cele godine i ne prelazi pet stepeni Celzijusa, tako da im je bila potrebna posebna oprema. 

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi eksterijer potopljene bogomolje.

Nedavno su Bojan, njegov brat Bratislav i još dva člana tima odlučili da ponovo zarone do crkve, po ostavljenim orijentirima i zabeleže izgled unutrašnjosti crkve kako bi i oni koji je nisu posetili pre potapanja mogli da vide kako je izgledala.

Uz snimak koji su objavili na stranici na Fejsbuku Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ podelili su svoje utiske.

„Posle osam meseci ponovo smo posetili crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabeležili unutražnjost crkve.

Kao i prethodnih puta ostali smo nemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole na oko 18 metara dubine tišina, voda svega 5 stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i Crkva Svetog Arhangela Mihaila.“


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.