Fotografija
fotografija/22.06.2019.

Izložba "Tito u Africi" od sutra u SAD

fotografija
  • Muzej istorije Jugoslavije / Tito i Hajle Selasije na mestu bitke kod Adua, Etiopija, 1955.
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / DanasIzložba Tito u Africi – slike solidarnosti, Muzeja Jugoslavije, biće otvorena od 23. juna do 20. oktobra u Vende muzeju u Los Anđelesu (SAD), specijalizovanom za teme Hladnog rata i socijalizma.

Nakon uspešnog gostovanja izložbe u Muzeju Pit Rivers (Velika Britanija) 2017. godine, ova izložba će još jednom pokazati koliko su značajni artefakti Muzeja Jugoslavije, kao svedočanstva o vremenu solidarnosti sa Afrikom i Trećim svetom u borbi za nezavisnost, ali i da su nezaobilazan deo svetske kulturne baštine, navodi se u saopštenju Muzeja Jugoslavije.

Izložba je rezultat saradnje istraživača u okviru projekta Socijalizam postaje globalan – veze između zemalja drugog i trećeg sveta Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije.

Realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i Britanskog saveta za umetnost i humanistiku.

Gostovanje u Vende muzeju je prilika da se američkoj publici i njihovim istraživačima predstavi i foto-arhiv Muzeja Jugoslavije kroz izbor fotografija snimljenih od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge, Jovanke Broz, u afričke zemlje.

Fotografije koje su kustosi odabrali za ovu izložbu beleže Titove susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik, Abdel Gamal Naser, i prvi premijer i predsednik Gane, Kvame Nkruma.

¶ POVRATAK SAVE ŠUMANOVIĆA U PARIZ ¶

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su: Radina Vučetić, istoričarka (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti, Pol Bets, istoričar (Univerzitet u Oksfordu) i Radovan Cukić, kustos istoričar (Muzej Jugoslavije). Kustoskinje izložbe Tito u Africi – slike solidarnosti su Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i Mirjana Slavković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane.

Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve. Ovom izložbom, između ostalog, ukazuje se na potencijal nasleđa da doprinese prepoznavanju, reafirmaciji i redefinisanju pomenutih društvenih vrednosti.

Izložbu Tito u Africi – slike solidarnosti, samo u Muzeju Jugoslavije od kraja juna do kraja oktobra 2017. godine videlo je više od 50.000 posetilaca.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box