Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/26.03.2019.

Poniženje Srbije u KC Srbije u Parizu

vizuelne-umetnosti
  • Nataša Pejin
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Nataša Pejin

Izložba Istorijskog muzeja Srbije, koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu 23. marta ”Srbija 1999. – 20 godina posle - Dok su padale bombe”, Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića je sinoć iznenada sklonjena, saznaje Kaleidoskop media.

Kako za naš magazin kaže Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima KIC-a, razlog iznenadnog i potpunog uklanjanja kompletne izložbe je konferencija koja je u prostoru KC Srbije u Parizu organizovao vojni ataše pri ambasadi Srbije u Parizu. Posle samo dva dana od otvaranja izložbe Istorijskog muzeja Srbije u ovom prostoru platna Biljane Vilimon su urolovana, dokumentarne fotografije koje su deo izložbe takođe, slika Vlade Veličkovića je ostala u prizemlju galerije.

- Bila je konferencija povodom 20 godina od bombardovanja Srbije, koju je organizovao vojni ataše pri ambasadi Srbije u Parizu i odabrali su da to bude u Kulturnom centru Srbije u Parizu. To je bila konferencija zatvorenog tipa. Sinoć, 25. marta su slike skinute, a danas u 18 časova je održana ta konferencija. Na posao sam došla u 11:30 i zatekla zidove galerije Kulturnog centra Srbije u Parizu prazne. U momentu dok sam gledala i čudila se naišao je direktor Kulturnog centra Srbije, Radoslav Lale Pavlović i rekao da danas imamo prijem zvanica u 18 časova i da je iz ambasade dobio nalog da se slike skinu kako, citiram, oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno. Veče pre, sinoć, sve je bilo uklonjeno sa zidova. Zvanice, vojni atašei zemalja, između ostalih i onih, koje su bombardovale Srbiju 1999. Ne znam precizan naziv konferencije. Direktor je nastavio da mi objašnjava da će biti koktel, šta ja treba da radim, navodi Nataša Pejin.

- Rekla sam mu: Vi Lale Pavloviću učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči, kaže Nataša Pejin, koja je zvanično najavila da od 31. marta neće više raditi u KC Srbije u Parizu.

Nataša dodaje da je pred početak konferencije jedan momak iz organizacije došao u kancelariju i doneo sve kataloge izložbe koji su bili u galeriji, sa pitanjem gde to da skloni? Na njeno pitanje zašto to radi dobila je odgovor da ne sme ništa od toga da se vidi u sali. Potom je došao i direktor i rekao joj da donese mikrofone i uradi tonsku probu.

Nataša je to odbila, jer kako kaže nije želela da na bilo koji način "učestvuje u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999., a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju!" 


PROČITAJTE IZJAVE RADOSLAVA PAVLOVIĆA, DIREKTORA KULTURNOG CENTRA U PARIZU I DIREKTORKE ISTORIJSKOG MUZEJA SRBIJE:

SRAMNE PARISKE IGRE U KC SRBIJE


Radoslav Pavlović za Kaleidoskop media kaže da izložba nije sklonjena (?!?), iako postoje fotografije koje govore suprotno, te da se nalazi u prizemlju i galeriji na prvom spratu, kao i da će trajati po planu do 12. aprila 2019. 

- Na konferenciji je učestvovalo dvadeset vojnih atašea iz Rusije, Portugalije, Grčke, SAD, itd. Najbrojniji su bili ruski oficiri. Na panelu su govorili francuski pukovnik Ogar, admiral Lakaj i drugi. Opšti stav je bio da je 1999. izvršena agresija na SRJ i da se tako što više ne sme ponoviti, kaže Pavlović.

Naš magazin je pokušao da dođe do više ključnih odgovora od gospodina Pavlovića, no nismo uspeli u nameri da saznamo ko je i zbog čega naredio ovo sramno uklanjanje. Ova kratka izjava bila je sve što smo dobili. 

Napominjemo da smo danas, 27. marta dobili izjave aktera ovog sramno događaja, o čemu možete čitati OVDE.

Odgovora su nas lišili ambasadorka Nataša Marić, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.


Podsećamo da je izložba slika Biljane  Vilimon i Vladimira Veličkovića pod tematskim nazivom "I dok su padale bombe", u organizaciji Istorijskog muzeja Srbije, a povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na SR Jugoslaviju u Parizu otvorena u subotu, veče pred sećanje na 20 godina od NATO agresije na Jugoslaviju. Prethodno je pomenuta postavka već bila prikazana u Beogradu.

- Veoma lepa inicijativa Istorijskog muzeja Srbije, da organizuje izložbu zasnovanu na likovnom dnevniku koji je Biljana Vilimon vodila za vreme tog užasa, čemu sam se ja, takođe, priključio jednom slikom - izjavio je u subotu na otvaranju za "Novosti", Vladimir Veličković.

Taj užas, prisutan odavno u različitim formama, i dalje postoji u Veličkovićevom radu. Vatra se nije ugasila na njegovim platnima.

- Dok je bude na planeti, biće je i na mojim slikama. Dobro je što je ova izložba prikazana ovde u Parizu, pošto su naši nekadašnji veliki prijatelji Francuzi učestvovali u tom nebeskom pohodu na Srbiju. Kao što se to uvek događa s naše strane, mi vrlo brzo opraštamo. I, dobro je što je tako. Ne treba zapostaviti mogućnost obnavljanja prijateljstva, ali ni zaboraviti ono šta se događalo.

Target još stoji u njegovom ateljeu.


PROČITAJTE I:

78 DANA BOMBARDOVANJA JUGOSLAVIJE

ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
SAVAMALAC
2.04.2019.

AMAN LJUDI PA I VRAPCI NA GRANI ZNAJU KAKVE SMO UDARCE DOBIJALI OD FRANCUSKE TOKOM VEKOVA A I DANAS

User
Zika
28.03.2019.

Cela vlada da ode u ...

Vidi sve komentare