Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/18.05.2019.

Povratak Save Šumanovića u Pariz

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Sava Šumanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpske / Galerija Sava Šumanović

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture Republike Francuske i grada Pariza, kao i brojnih gostiju otvorena je izložba Galerije Matice srpske "Sava Šumanović i tajna pod kupolom".

Ovom izložbom publici se predstavlja deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine.Pored pripremnih skica za stub sa predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana „La Coupole” iz tridesetih godina 20. veka, replika stupca i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Na taj način ukazaće se na tematska i stilska opredeljenja ovog slikara i razvojni put od faze praćenja aktuelnih umetničkih tokova u vreme Šumanovićevih boravaka u Parizu 1920-1921, 1925-1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.Sastavni deo izložbe je i film „Četiri karijatide” Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u „La Coupole”, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji. Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.Izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" priređena je u godini u kojoj se obeležava 180 godina srpsko-francuskih diplomatskih odnosa i ona prikazuje „jedno delo srpskog kulturnog nasleđa koje će zauvek ostati deo baštine Pariza i Francuske. Naša obaveza bila je da nastanak tog dela proučimo i prezentujemo javnosti i tako podignemo svest o zajedničkom evropskom kulturnom nasleđu o kome svi skupa treba da se brinemo i da ga čuvamo.”, zaključila je na kraju svog obraćanja dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložbu prati katalog Sava Šumanović i tajna pod kupolom sa tekstovima na srpskom i francuskom jeziku. O Savi Šumanoviću, njegovom radu u „La Coupole” i o istorijatu ovog pariskog lokala pisali su: Žan-Batist Kizen, dr Tijana Palkovljević Bugarski, Igor Antić i Žorž Vijo.Na svečanom otvaranju u petak, 17. maja 2019. godine, prisutnima su se obratiti: Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Nataša Marić, ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, Hermano Sančes-Ruivo, savetnik pomoćnika gradonačelnice Pariza, zadužen za međunarodne odnose i evropska pitanja i savetnik predsednice Opštine 14. Arondismana, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.U obraćanju publici u Kulturnom centru Srbije, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske istakla je da „izložba koja se večeras otvara razotkriva tajnu pod Kupolom. Nakon skoro devet decenija od oslikavanja kafea „La Coupole”, otkrićemo francuskoj javnosti do sada nepoznate Šumanovićeve skice za kompoziciju izvedenu u ovom čuvenom kafeu. Ova izložba donosi paralelne hronologije „La Coupole”-a i biografiju Save Šumanovića koje se prepliću 1927. godine u jednom umetničkom diskursu”.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2019. godine.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.