Mediji
mediji/17.05.2023.

Kultura u medijima na panelu u Kolarcu

mediji
  • Luka Novaković
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Luka Novaković

 

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin za kulturu Kaleidoskop media predstaviće rezultate velikog medijskog istraživanja "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" na panel diskusiji koja će biti održana 24. maja od 12 časova u Kolarčevoj zadužbini (sala “Josif Pančić”).

Devetomesečno istraživanje obuhvata detaljnu analizu medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije: Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 152 lokalne samouprave.

Posebno su obrađeni i medijski projekti dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini. Ove konkurse je tokom dve godine raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, a konkurs je prelaskom informisanja u Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije od ove, 2023. godine ukinut.

Istraživački novinari su analizirali 2.480 projekata koji su sufinansirani državnim novcem u ukupnom iznosu od 13.296.369 evra (1.580.907.323 dinara).

Detaljna analiza pokazala je da se medijski projekti sufinansirani državnim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom

Kao rezultat projekta objavljeno je osam tekstova na portalu za kulturu Kaleidoskop media (po dva priloga za svaku od četiri analizirane oblasti). Pored narativnih tekstova koji se detaljno bave nepravilnostima u odlivu novca iz državne kase Kulturni centar Kaleidoskop je u saradnji sa Centrom za održive zajednice realizovao četiri interaktivna tabelarna podsajta sa statističkim podacima.

Svi podaci koji će biti predstavljeni na panelu obuhvataju kompletnu analizu od 2015-2022. godine: ukupna izdvajanja, broj projekata, podelu na oblasti i podoblasti, izdvojen novac iz svih organa vlasti sa brojem podržanih projekata, medije koji su podržani, ali i podnosioce kojima su odobrena sredstva.

Interaktivni prikazi biće dobar alat novinarima, ali i studentima novinarstva, kao i predstavnicima Ministarstva za informisanje i telekomunikacije koji se dalje budu bavili ovom temom, jer ostaju kao trajna kategorija na portalu magazina Kaleidoskop media i mogu se pretraživati po različitim kategorijama. Svi zainteresovani statističke podatke mogu pronaći na sledećim linkovima: projekti Ministarstva kulture i informisanja ovde, projekti Pokrajinskog sekretarijata za informisanje ovde, projekti 152 lokalne samouprave ovde, projekti Konkursa koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture Ministarstva kulture i informisanja (2021. i 2022.) ovde.

Rezultate ovog opsežnog istraživanja na panel diskusiji u Kolarčevoj zadužbini predstaviće Gordana Tadić, direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop i glavna urednica magazina Kaleidoskop media, Duško Medić, analitičar, ispred Centra za održive zajednice i Vesna Milosavljević, urednica portala za kulturu SEECult, moderatorka panela.

Na panel diskusiji se očekuje učešće predstavnika Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Projekat "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" je realizovan u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.


Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS-a i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

LAKI KEŠ ZA KULTURNI TREŠ

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.