Mediji
mediji/15.06.2024.

Čet-botovi i novinarstvo u Srbiji

mediji
  • Luka Novaković
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Razgovarala: Biljana Đogić, snimatelj i montažer: Bogdan Đurić, vizual: Luka Novaković

 

Koliko novinari u Srbiji znaju o upotrebi veštačke inteligencije u medijima i da li je koriste u svom radu? Koje izazove, etičke dileme i nepoznanice donosi rastuća upotreba ove nove tehnologije? Šta sadrži Pariska povelja o upotrebi veštačke inteligencije Reportera bez granica i zašto se menja Kodeks novinara Srbije?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je Kaleidoskop media pokušao da pronađe odgovore u prilogu na temu Mogućnosti i izazovi veštačke inteligencije (VI) u medijima, kroz projekat Possibilities and Challenges of Artificial Intelligence in Culture and Media, koji realizujemo tokom 2024. godine.

Kroz serijal medijskih priloga istražujemo pozitivne i negativne uticaje VI na medije, kreativni sektor, etiku i društvene interakcije, sa akcentom na autorska prava i poštovanje etičkih principa u njenom korišćenju. Naš cilj su informisanje o i razumevanje uticaja VI na kulturu i medije, ali i jačanje drugih medija i kulturnih poslenika da se nose sa izazovima koje VI donosi.


Prilog je deo medijskog projekta "Mogućnosti i izazovi veštačke inteligencije u kulturi i medijima" (Possibilities and Challenges of Artificial Intelligence in Culture and Media), magazina Kaleidoskop media, koji se realizuje tokom 2024. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.kaleidoskop-media.com


Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

MEĐUNARODNA PERSPEKTIVA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U MEDIJIMA

IZAZOVI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U MEDIJIMA: ŠTA KAŽU MEDIJSKI RADNICI U SRBIJI

PAVLE ZLATIĆ: MEDIJSKI INTEGRITET U ERI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

DA LI ĆE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA DEHUMANIZOVATI KULTURU?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.