Mediji
mediji/9.05.2023.

Kultura na medijskoj margini

mediji
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Priredili: Gordana Tadić i Duško Medić / Foto: Luka Novaković

 

Na dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini Ministarstvo kulture i informisanja ukupno je odobrilo 59.700.000 dinara ili 508.105 evra za medijske projekte namenjene javnom informisanju u oblasti kulture. U posmatranom periodu, ukupno je odobreno 173 relevatna projekta.

Navedeni Konkurs kao izdvojena podrška medijima, koji isključivo predlažu teme iz kulture, bio je aktuelan samo tokom te dve godine. Dolaskom Maje Gojković na čelo Ministarstva kulture 2021. godine pokrenut je ovaj Konkurs, koji je ponovljen sledeće 2022. godine. Formiranjem poslednje Vlade Sektor za informisanje je izdvojen iz Ministarstva kulture i pripojen Ministarstvu informisanja i telekomunikacija. Navedeni Konkurs ove, 2023. godine nije raspisan.

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media su kroz projekat “Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?” u prethodnim tekstovima predstavili detaljnu analizu medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani na svim nivoima vlasti u Republici Srbiji, odnosno iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 132 lokalne samouprave.

U nastavku donosimo detaljnu statističku analizu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini Ministarstva kulture i informisanja.

 


Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS-a i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KOJE MEDIJE PODRŽAVA POKRAJINA?

KOJE MEDIJE PODRŽAVAJU LOKALNE SAMOUPRAVE?

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.